Sunday, May 1, 2011

Yes Man (2008)


Pengarah: Peyton Reed
Pelakon: Jim Carrey, Zooey Deschanel, Bradley Cooper
Genre: Unprecedented Romantic Comedy
Durasi: 1 jam 44 minit

Sewaktu ulasan ini ditulis, sedang berlangsung satu match bola sepak yang agak besar iaitu Arsenal vs Manchester United. Sebagai fan Arsenal, gua memilih untuk memboikot perlawanan tersebut sebagai satu langkah protes terhadap form Arsenal yang jatuh teruk kebelakangan ini dan takmo kecewa bila tengok ManU menang, haha. Kalu Arsenal kalah, gua marah. Kalu gua marah, gua tak ley tido. Ya, pada saat ini gua memang pessimistic seperti watak dalam cerita yang bakal di review ini.

Selesai sudah sembang bola sket2, kita berbalik kepada topik asal iaitu muvi Yes Man (2008) ini. Gua usha muvi ni kat wayang hanya ada satu sebab saja - Jim Carrey yang belakon. Itu je satu-satunya sebab yang membuatkan gua nak layan cerita ni, AT FIRST.

Yes Man mengisahkan tentang seorang pegawai pinjaman Carl Allen (Jim Carrey) yang mempunyai pemikiran yang sangat pessimistic. Segala apa yang orang tanya/ajak, jawapan dia kalau tak "No", mesti "Nevermind" atau "I'll pass". Bukannya certain things je dia tolak, SEMUA benda dia tolak. Orang datang nak buat personal loan kat bank tempat dia kerja memang sah2 tak dapat. GTFO kata Carl (ok,ni gua tambah).

Setelah sekian lama Carl dok berperangai macam ni, dia mula start terasa yang hidup dia kosong, no fun at all. Lepas cerai ngan bini, Carl memang play safe gila babi. Tak mau cari partner baru, tak mau ada commitment. Pada satu hari Carl terserempak dengan member lama beliau. Setelah tengok Carl macam takde life je, straight away mamat tu suggest Carl pi seminar Yes!

Ntah macam mana, kali ni Carl setuju dan dia pon pi seminar tersebut. Dalam seminar tuh, Carl diajar untuk kata "yes" for everthing. Memang sah2 la Carl bangkang kaw2, but he did give a try. On the way balik rumah, Carl was tricked by a homeless man because he said yes all the times. The disastrous night turned out to be not-so-disastrous as Carl found himself making out with one-hell-of-a-girl Allison (Zooey Deschanel). Yeah, Zooey is my all time 2nd biggest crush (after Marion Cotillard of course). At that moment Carl thought about the seminar "it does make sense, ain't it?".

Cute kan dia??

Selepas peristiwa bercumbu dengan Allison, Carl cuba menjadi pessimist balik tapi setiap kali dia tolak ajakan orang, pasti nasib buruk menimpa. And he realized that he has to say 'yes' to whatever people might wanna ask. Hidup Carl berubah jadi happening since that. Carl amik lesen pilot, belajar bahasa Korea, approve loan untuk sapa saja yang mai mintak dan banyak lagi benda2 gila. And eventually Carl met with Allison, again, accidentally, when she performed her weird songs with her weird band in a weird bar (her band's name is Munchausen by Proxy).

Carl dan Allison makin rapat. Depa jadi couple, not a normal couple, but a fucking spontaneous couple. Segala apa yang couple ni buat dalam muvi ni memang menjadi impian gua. Damn, the writer is so good, I wanna live by his film. Konflik dalam plot cerita ini timbul bila Allison syak yang Carl ni sentiasa setuju dengan apa yang orang kata/ajak/tanya regardless what he feel about it. "Ntah2 time aku mintak kapel pon hang terpaksa setuju?? Ahhh sudah..." kata Allison dalam hati.

Macam biasa, ending gua malas nak cerita, pandai la lu usha sendiri. Gua jugak malas nak ulas pasal lakonan Jim Carrey mahupon Zooey Deschanel. Jalan cerita agak logik tapi macam susah je nak jadi dalam dunia sebenar. Apapun, yang penting ialah impact muvi ni terhadap gua (dan rakyat2 jelata yang lain barangkali).

Frankly speaking, I was like 'holyshit' (i think holyfuck is more suitable) during the movie credit. Terpegun sebentar, the movie, it does reflect my life, well not yet in terms of those very sweet romantic scenes. I used to be like Carl (several years back before i watched this movie), very pessimistic and negative. This movie really inspires me loosen up a bit. Don't afraid to commit, take a risk. Skang almost everything yang orang ajak gua akan on je (except MLM, hell no!!!). Mana la tau kot2 dapat awek cun macam Zooey, hahahha (fak, hilang imej mafia gua). Dalam hidup memang tak buley nak elak risk, memang kena amik gak. Saying yes is one of the ways. Bak kata John Rzeznik (Goo Goo Dolls) dalam lagu nya Iris "yeah you bleed just to know you're alive". (Hope you guys see the connection, no?)

Apa yang dapat gua simpulkan kat sini ialah Jim Carrey memang lawak macam gampang, Zooey Deschanel memang sweet habis, and to me, this movie is one of the most life-influencing movies I have ever enjoyed. So folks, a simple word of 'Yes' can really change your entire life (so, need to be careful of that word??). Roger and out..

nukmanometer: 86% (time gua habis tulis Arsenal da menang 1-0, nyesal lak tak tgk)

5 xpuashati:

firadauskhazis said...

movie terbaik. my housemate watch this almost everyday to get motivation. YES MAN!

nukman said...

Team Building Trainers should include this movie into their syllabus...haha

meen said...

a simple YES can change it all.
tgk muvi ni kt laptop tym holiday.
masyuk~

Diya said...

awat tak sign up twitter.

nukman said...

dah la.. http://twitter.com/#!/nnukmann
folo la..hehe