Monday, December 13, 2010

Scarface (1983)

Pengarah: Brian DePalma
Pelakon: Al Pacino, Steven Bauer, Michelle Pfeiffer, Robert Loggia
Genre: Pertelingkahan kartel2 dadah di Amareka Utara dan Selatan
Durasi: 2 jam 50 minit

1st entry gua dalam blog ini adalah muvi mafia terhebat era 90-an iaitu Goodfellas (1990). Kali ni gua nak ulas pasal muvi jenayah terulung era 80-an. Muvi yang bertajuk MukaParut ini ditulis oleh si genius Oliver Stone, diarah oleh pengarah yang femes dengan genre jenayah Brian DePalma dan dibintangi oleh ikon mafia Al Pacino.

Muvi ini berkisarkan tentang perjalanan pendatang Cuba yang bernama Tony Montana (Al Pacino) dan Manny Rivera (Steven Bauer) mencuba nasib di bumi bertuah Amareka (Miami untuk lebih tepat) semasa peristiwa Mariel Boatlift pada tahun 1980.

Tony yang dah bosan dengan dasar komunis Cuba memasang impian yang agak tinggi semasa datang ke Amareka - jadi Raja Dadah yang terkaya dan terhebat (mungkin sebab MLM takde lagi time tuh). Bukan macam budak2 zaman skang, nak jadi artis je.

Macam biasa, lepas sampai Amareka, kena la start dari bawah. Mula2 depa jadi pembantu kat warung, pastu Tony dah tak bley blah kerja kat warung, terima offer pick-up dadah kat kartel Colombia. Misi berjaya tapi with high price la. Tengok member kena potong dengan chainsaw, kena seksa dan tembak2, memang kahaq mamat Tony ni.

Dari situ otai2 gangster Miami kenal sapa Tony dan Manny ni dan terus pelawa depa kerja walaupon takde resume dan kaver letter. Tak payah susah2 nak interview berstage2, terus dapat kerja.

Tapi ada satu problem. Tony punya visi & misi lagi advance dari bos dia Frank Lopez (Robert Loggia). Dia nampak bos dia berfikiran cetek dan takde potensi untuk maju ke depan. Tambahan pulak si Tony ni minat kat awek bos dia, Elvira Hancock (Michelle Pfeiffer). Baru masuk kerja da cari pasal, memang kahaq.

Kedudukan Tony dalam kartel semakin kuat dek deal kokain dia dengan kartel kat Colombia. Dia dah berani tekel Elvira terang-terangan, melawan cakap bos, lagi2 dia ada kawan baik dia iaitu Manny. Bos dia Frank dah tak senang duduk, terus upah orang nak bunuh Tony tapi kantoi.

Dipendekkan cerita, Tony berjaya amik alih kedudukan Frank. Tapi dia menjadi semakin paranoid dan atas sikap dia tu lah zaman kejatuhan dia bermula. Malas ah gua nak tulis sendiri masalah2 yang jadi, dekat 3 jam kot cerita ni.

Watak Tony Montana antara watak yang paling popular dalam dunia perfileman. Yela, tengok la sapa yang bawak, Al Pacino. Gua paling minat dengan slang Cuban English yang dia tampilkan. Bibir belah bawah mesti muncung bila bertutur, sebijik macam Carlo Ancelotti. Kata2 carutan juga agak penuh dari awal sampai la ke penghujung cerita.

Quote seperti "Say hello to my little friend," dan "I always tell the truth, even when I lie," menjadi ikutan lagi2 dalam bilik tidur, haha. Dah dapat status pop-culture dah, seronok penulis script dia.

Watak Elvira dimainkan dengan baik oleh Michelle Pfeiffer yang cun gila babi. Kalau tak salah gua, minah baru je berjinak2 dalam dunia perfileman ketika itu. Character Elvira ni memang kaki kikis typical - cantik, dingin, blonde, curang dengan boyfriend. Agak similar dengan watak yang Sharon Stone pegang dalam muvi Casino (1995).

Antara element (selain jenayah) yang disentuh dalam penceritaan ialah kekeluargaan, persahabatan, kesetiaan. Setelah kaya-raya, Tony cuba membantu famili dia dengan bagi duit tapi ditolak bulat2 oleh mak dia yang tau duit tu hasil daripada berniaga dadah (Tony ni anak soleh kot). Pastu sahabat baik dia Manny minat kat adik perempuan Tony, padahal Manny da terima amaran keras dari Tony. Berbelit jugak konflik, dah macam sinetron. Tapi main idea adalah berkenaan jenayah dan dadah.

Kepada sesapa yang nak tengok, sila jangan tengok dengan budak2 kecik. Nanti depa terikut2. Kang ada yang start enjin chainsaw potong badan anak jiran, susah jugak nak menjawab. Pastu nanti anak2/adik2 lu orang tau pakai f-word. Tiap2 hari kat rumah nak mencarut, sakit gak telinga lu nanti.

Sangat tidak keterlaluan kalau gua kata dalam genre jenayah hanya ada 3 muvi je yang mampu mengatasi aura cerita MukaParut ni (ya, gua mungken bias). 3 muvi tu paham2 sendiri la, takkan tatau kot. Kalau cerita ni ada nama lain, mungkin ia bernama How to Setup Profitable Illegal Drug Business.

nukmanometer: 95.8% (Watak Manny Rivera skang digunakan dalam kartun El-Tigre di TV9)

Tuesday, October 26, 2010

Buried (2010)


Pengarah: Rodrigo Cortes
Pelakon: Ryan Reynolds, BlackBerry, Zippo, Pisau, Ular Orok-orok, Keranda, Pensil
Genre: Claustrophobic thriller diadun dengan sedikit comedy kasar
Durasi: 1 jam 34 minit

Setiap insan diperuntukkan sekurang-kurangnya satu 'hari malang nak mampos' di sepanjang hidup mereka. Takkan kira warna kulit, usia atau jantina, suma mesti penah rasa, tak payah nak tipu gua. Tapi tahap 'kemalangan' hari malang anda memang tak dapat dibandingkan dengan sorang mamat yang bernama Paul Conroy (Ryan Reynolds) nih.

Paul Conroy merupakan seorang pemandu trak aka despatch yang bekerja di Iraq pada era pasca-perang. Pada suatu hari konvoi kampeni dia bersama soldadu2 US telah diserang hendap oleh pengganas. Paul pulak telah dipukul pengsan tak sedarkan diri.

Okey, Skarang muvi baru nak bermula. Penonton disaji dengan skrin gelap selama seminit kalu xsalah gua. Sapa yang tak baca sinopsis sablom datang tengok muvi dah start sumpah-seranah, segala ayat mencarut yang ada dalam dunia yang fana ini tersembul keluar.

Rupa2 nya Paul ditanam dalam keranda di satu kawasan rahsia. Bukak mata macam tak bukak mata, gelap macam lubang hidung sorang member gua. Sapa yang tak panik kalu berada dalam situasi macam tu, Paul tak terkecuali. Tapi panik dia tak kuar awal2 sebab sebagai seorang yang tak berfikir pakai tulang pinggul, dia analisis dulu keadaan.

Setelah Paul dapat recall balik apa yang berlaku, mulalah dia start panik. Struggle gila babi pon tak dapat gak kuar, namun Paul masih lagi tak ingat nak berdoa kat Tuhan. Nasib baik dia dibekalkan dengan lighter Zippo dan satu BlackBerry, dapat la sikit cahaya dan connection dengan dunia luar. Ni la modal pengarah nak buat cerita.

Time ni la baru lu orang rasa betapa pentingnya mengingat number telepon keluarga, saudara-mara dan rakan taulan. Susah gak Paul nak mengingat number kenalan2 dia, nasib baik number rumah dia ingat. Kat sini jugak pengarah berjaya menganjing kampeni tempat Paul bekerja, kerajaan US dan dunia. Segala jenis birokrasi yang menyusahkan rakyat ditunjukkan secara berkesan. Tambah2 dalam situasi Paul, hidup dan mati beb!! Time ni penonton mula mencarut balik tapi kali ini bukan kat muvi tapi terhadap birokrasi kerajaan.

Penggunaan answering machine oleh kebanyakan US residence juga diperkotak-katikkan oleh pengarah. Lu olang kalu tengok Paul yang dah nak mati ni dimain2kan oleh answering machine pon buleh naik emo. Bijak betol pengarah, segala benda remeh yang orang wat tatau buleh jadi penentu hidup dan mati. Dipendekkan cerita, Paul berjaya mengharungi segala karenah birokrasi dan perangai answering machine dengan penuh carutan, cacian dan maki-hamun.

Walaupon dalam ruangan sempit dan tertutup, pengarah berjaya membawa sedikit aksi. Ular orok-orok aka rattle snake yang sinonim dengan padang pasir tiba2 buleh muncul dalam keranda Paul. Paul dan semua penonton dalam wayang panik gila babi. Namun Paul berjaya mengatasinya dengan cara bijak, tak seperti Profesor Madya. Paul juga patut bersyukur hanya ular je yang masuk dalam keranda. Kalau malaikat Munkar & Nakir yang datang macam mana?

Dalam Paul berusaha kontek orang untuk selamatkan dia, pengganas yang tanam dia call mintak 5 juta (tak dapat dipastikan dalam currency apa). Kalau tak dapat duit, alamat Paul mati lemas la dalam keranda murah tu. Ni lagi satu nak menganjing polisi kerajaan US yang tak akan tolerate dengan permintaan pengganas.

Walaupon dah confirm kerajaan takmo bayar ransom, pihak mereka dok bagi harapan palsu kat Paul dah pasrah agar bertahan. Bukan kerajaan je dump dia, kampeni tempat dia mencari rezeki buleh pulak pecat si malang Paul nih. Cara dia pecat Paul memang mengundang carutan gua bersama penonton2 lain. Segala claim, gaji dan bla bla bla suma dia tak dapat dan dia dah nak mati, anda rasa anda lagi malang? This is fucking ridiculous.

Ada satu babak yang sayu gila babi di mana Paul dah pasrah nak mati. Dia mewasiatkan wang simpanannya yang berjumlah USD 700.00 kepada bininya melalui perbualan menggunakan BlackBerry sambil menangis teresak-esak. Bila sampai turn anak dia, Paul terdiam seketika dek memikirkan apa yang dia buleh bagi sebagai harta pusaka. Paul hanya mampu mewasiatkan pakaiannya untuk dipakai oleh anak kecilnya itu setelah dia dewasa. Time ni gua dah sebak. Fak, kalau tengok sorang2 buleh nangis nih.

Cukup sampai sini gua reveal spoiler (walaupon agak banyak, haha), sila tengok sendiri untuk mengetahui nasib Paul sama ada dia berjaya diselamatkan atau tidak. Lepas tu compare la hari malang anda dengan hari malang Encik Paul Conroy. Selepas habis menonton muvi ini, gua hanya buleh simpulkan cerita ini dengan kata2 berikut, "Fuck FBI!! Fuck US Government!! Fuck you Dan!! Fuck CRT (kampeni Paul kerja)!! Fuck Paul's friend!! Fuck terrorists!! Fuck all of you!!!!!!!!". Ending muvi nih gua akan interpret dalam ruangan komen jikalau ada yang dah tengok bertanya.

Melihatkan gua begitu emo dalam ulasan di atas, lu olang buleh expect macam mana kemantopan cerita Buried ini. Gua respek gila kat pengarah baru dan penulis. Nama pengarah ni pon gua tak pernah dengar, tapi masterpiece dia memang layan habis. Pada gua, penulis dan pengarah berjaya bekerjasama menganjing pelbagai pihak dalam satu muvi. Agak dalam tusukan yang mereka berikan ini.

Dengan ruangan yang sangat terhad, keranda yang berukuran 8' x 2.5' x 2' (gua agak je) dijadikan setting sepanjang filem. Ya, sepanjang filem, takde flash-back, nothing. Selama 90 minit gua usha Ryan Reynolds tu sorang je and yet tak rasa boring ke apa ke. Banyak element curiousity dan hope diadun agar tak mendatar je plot. Sedikit element komedi kasar diterapkan agar cerita tak intense sepanjang masa. Ini memberikan sedikit ruang kepada penonton untuk
memproses maklumat. Memang bukan main2, dengan setting sekecil itu je tapi gua layan secara emosional, profesor buleh buat??

Satu lagi aspek untuk buat muvi yang memberikan impak tinggi ialah barisan pelakon. Dengan pelakon2 berbakat seperti lighter Zippo, henpon BlackBerry, dildo glow-in-the-dark, ular orok-orok, pisau, keranda, pensil, botol Brandy dan Ryan Reynolds, memang sukar nak kata muvi ni bosan.

Tambah2 Ryan Reynolds. Previously mamat ni dikenali sebagai Van Wilder pasal dia berlakon dalam cerita tu. Semakin lama dia berjaya membuktikan bakatnya bukan hanya dalam genre komedi tapi dalam genre lebih serius seperti drama dan thriller. Antara watak dia sablom ini yang paling berkesan gua tengok ialah dalam cerita Smokin' Aces (2007).

Bila kamera sentiasa fokus muka, pelakon memang kena betol2 hayati watak yang dibawa. Barulah feel dapat dipindahkan kepada penonton. Gua rasa proses berlakon dalam muvi ini adalah antara yang paling mencabar bagi semua pelakon.

Bukan takat mimik muka dan percakapan, body language juga memainkan peranan penting. Nak kena master suma tu baru buleh berlakon dalam keranda. Bakat Ryan Reynolds memang buleh dikategorikan setaraf dengan nama2 besar seperti Ryan Gosling, Edward Norton dan Leonardo DiCaprio.

Gua da malas nak ulas panjang, gua nak katakan selamat maju jaya kepada pengarah baru ini. Semoga beliau berjaya menghasilkan banyak lagi masterpiece untuk jamahan minda kita bersama. Masa depan beliau di dunia filem memang cerah. Ryan Reynolds pon sama. Nasihat gua kepada lu, pilih watak yang susah dalam situasi yang kompleks. Watak komedi lu tolak sat sementara waktu. Gua bet lu buleh menang award kat Cannes, Venice, Toronto, Sundance mahupon di Kodak Theater. Lu can do it.

P/s: Sapa buleh bagi gua breakdown bajet filem nih?? Upah lakonan untuk keranda dan lain2 tak la mahal mana.

nukmanometer: 89% (Penonton yg claustrophobic sila tonton di tengah padang)

Tuesday, September 28, 2010

Wall Street: Money Never Sleeps (2010)

Pengarah: Oliver Stone
Pelakon: Shia LaBeouf, Michael Douglas, Carey Mulligan, Josh Brolin
Genre: Drama konspirasi golongan kapitalis kolar putih
Durasi: 2 jam 16 minit

Capitalism. Itu perkara utama yang terkeluar dari benak gua bila mendengar perkataan Wall Street. USA dan capitalism memang sangat sinonim. Dah macam rokok dengan lighter bak kata orang tua2. In fact, USA dan capitalism adalah satu entiti yang sama mengikut kata hati gua. Dan gua memang anti dengan idea capitalism ni yang hanya melihat duit/asset sebagai the ultimate goal yang mereka perlu capai. Hmm.. bunyi macam sama ngan MLM je, haha.. (MedTech, gua pon sanggup join lu makan tahi).

Filem yang bertajuk Wall Street: Money Never Sleeps memang betul2 mengisahkan golongan2 capitalist dan cara kerja mereka. Ia seakan-akan mengisahkan cerita disebalik global economy meltdown yang berlaku pada tahun 2008 di mana banyak institusi kewangan di USA bankrup. Pastu mereka2 ni dengan muka tak malu suruh gomen bail.

Sebenarnya filem ni adalah sequel kepada filem pertama pada tahun 1987 yang bertajuk Wall Street. Gua tak tengok lagi pon 1st film tu so tak leh la nak compare. Tapi buleh je paham walaupon tak tengok yang 1st punya, so don't worry bebeh.

Sinopsis berbunyi: Selepas menjalani hukuman penjara selama 8 tahun di atas kesalahan apa jadah ntah (refer 1st film), manusia yang mempunyai hati paling kering di dunia ini, Gordon Gekko (Michael Douglas), dibebaskan pada tahun 2001. Gekko digambarkan seolah2 seperti sudah insap dengan segala jenayah finance yang dia wat masa zaman muda2 dulu (dia adalah lagenda Wall Street). Pastu filem ni highlight kat sorang budak bernama Jacob 'Jake' Moore (Shia LaBeouf) yang menjalinkan hubungan cinta omputih (duduk serumah macam laki bini tapi kahwinnya tidak) dengan Winnie (Carey Mulligan), anak kepada Gekko.

Pada satu hari, semua financial institution kat USA dilanda krisis. Zabel, institusi kewangan tempat Jake kerja tak terkecuali. Ini suma angkara spekulasi dibuat oleh James (Josh Brolin). Tokey dia, Lou, pressure gila2 babi sampai buat benda tak senonoh, bunuh diri kat landasan keretapi. Jake sangat sedih dengan cara kematian Lou kerana dia sangat rapat ngan Jake, siap jadi mentor lagi hah.. Jake menyalahkan James di atas kematian tu lalu menyimpan hasrat untuk membalas dendam dengan cara paling dahsyat sekali.

Dia pon amik la advice kat manusia yang paling licik dan jahat macam syaitan suatu ketika dulu iaitu ayah aweknya, Gordon Gekko. Gekko letak syarat yang Jake mesti bagi hubungan Gekko dan winnie (bapak-anak) dapat dipulihkan. "Ceh, simple macam tu gua tarak hal la father," kata Jake yang tersasul memanggil Gekko sebagai bapak mentua dia.

Adakah Jake berjaya membalas dendam terhadap James setelah follow segala nasihat Gekko? Sebagai manusia paling licik di dunia (financially), adakah Gekko betul2 insap atau dia ada agenda dia sendiri? Adakah hubungan bapak-anak antara Gekko dengan Winnie berjaya dipulihkan? Segala persoalan ini dapat dijawab setelah habis usha 2 jam lebih kat panggung wayang. Sila tengok wiken nih.

Pertama sekali gua nak ulas ialah pasal character building. Filem ini secara keseluruhannya meng'orbit' watak utama iaitu Jake. It's all about Jake. So Shia LaBeufe memang nak kena berlakon kaw2. Penghayatan watak yang dia tampilkan looks okay, but far from great. Lagipon, gua rasa muka dia macam tak sesuai nak jadi golongan atasan capitalist New York. Kalau gua ada kuasa nak wat casting, gua akan amik Ryan Gosling untuk watak tu.

Pasal watak Gordon Gekko plak, gua rasa sangat tak puas hati sebab dia bukanlah antara watak utama. Part Gekko untuk filem ni memang crucial tapi sikit la pulak dia punya penampilan. Incik Oliver, apa pasai tak bagi dia berlakon banyak2 sket? In terms of acting/performing, gua memang respect habis ngan Tok Wan Douglas nih. Gua tengok je muka Gekko gua dah rasa aura kejahatan yang membuak2. Berpura2 la baik macam mana pon, gua memang tau dia memang jahat dan gua betol. Senyum dia memang haram jadah punya jahat, dah macam Al Pacino dalam cerita The Devil's Advocate (1997). Dalam personal list gua, character Gekko ni masuk dalam Top 10 villain yang paling jahat, sebaris dengan Darth Vader, Emperor Palpatine, Hannibal Lecter dan Michael Corleone.

Carey Mulligan gua malas nak cerita panjang. Dia comel tapi rambut pendek camtu da nampak macam lesbian la pulak (that's how easy I judge people, haha). She's a decent actor, part nangis2 memang terer tapi tak leh lawan pelakon Melayu lagi, sorry Carey..

Knowledge transfer. Gua rasa semua filem patut ada element ni. Filem ni telah sedikit sebanyak memberi gambaran kepada gua tentang betapa rapuhnya sistem capitalism ini. Ekonomi sesebuah firm/negara buleh jatuh dengan hanya spekulasi sahaja (Tuhan dah kata fitnah antara dosa yang paling besar sekali). Banyak term pasal finance dan ekonomi diguna pakai dalam filem ini. Sayangnya gua budak engineering, tak berapa nak familiar dengan term2 tersebut. Gua rasa sesiapa yang bekerja/belajar dalam sector finance/ekonomi akan lagi enjoy layan filem ni. Kat Malaysia ni ada sorang Profesor Madya yang salu sangat wat filem tapi ntah, macam takde knowledge whatsoever. Shame on him. Tapi banyak la pulak orang layan cerita dia kat wayang.

Gua sangat tertarik dengan setting filem ini, New York. Gua suka tengok skyscrapper punya architecture, penuh seni. Banyak roman pillar, ukir sana ukir sini, dome, dan lain2 lagi. Federal Reserve punya bangunan memang classic, gua suka gila walaupon agak ironic sebab gua benci capitalism. OST dia pon agak menarik. Time intro dia memang stail. Tunjuk Big Apple punya helicopter-view tambah dengan country music. Gua suka, lu olang gua tak pedulik.

Part yang gua tak suka pon ada gak dalam filem nih. Takkan suma nak suka je kan. Antaranya ialah klimaks yang agak lambat pastu tak la tinggi mana dia punya graf. Plot pon gua buleh agak the next few steps, maybe pasal gua yakin Gekko memang takkan jadi baik kot. Pastu main villain senang sangat kalah, takde cabaran sengit langsung. Dan yang paling gua tak puas hati sekali ialah ending dia. Haram betul Oliver Stone, lu tulis ending ni time tahan kencing sambil cari toilet ke? Rushing sangat ending dia, ntah apa2. Tu lah yang paling spoil skali dalam filem ni.

Secara keseluruhan gua rekemen pembaca2 blog ini agar menonton filem ini. A very good medium for our knowledge about capitalism, maybe a little drift from facts but it still gives us the idea. Tengok betapa fragile nya capitalism ini. Tahun 2008 USA kena teruk, next time maybe Malaysia pulak kena hit (FYI, Malaysia pon negara kapitalis jugak). Who the fuck knows??

nukmanometer: 81% (gua harap para politician2 yang incharge pasal finance kat Malaysia aware pasal hole dalam sistem skang nih)


Tuesday, September 21, 2010

Resident Evil: Afterlife (2010)

Pengarah: Paul W. S. Anderson
Pelakon: Milla Jovovich, Ali Larter, Wentworth Miller, Shawn Roberts
Genre: Action sci-fi yang kononnya seram
Durasi: 1 jam 37 minit

Sebelum gua start ulas muvi ni, perlulah gua ingatkan yang gua memang bukanlah fan kepada video-game-to-movie punya konsep. Banyak muvi yang berkonsepkan ini telah gagal mencapai standard kepuasan gua. Bukan gagal biasa2, gagal TEROK. Let see how suck this movie was.

Gua jugak menghadapi masalah untuk recall balik apa yang gua tengok kat wayang. Bukan apa, otak gua secara otomatik tak akan simpan memori yang bertaraf rendah, annoying plak tuh. Selalu bila kuar wayang, gua dan rakan2 akan bertukar2 pandangan pasal muvi yang ditonton. Tapi kali ni special, kuar wayang je suma diam membisu. Rakan2 gua ni bukan calang2 orang kalu nak ulas pasal muvi beb! Suma diam memikirkan berbaloi ke perabihRM13 usha muvi nih. Baik pakai wat bayar tol (kerajaan, sila jgn naikkan tol sebelum dan selepas pilihanraya)!!

Kali ni gua skip sinopsis. Jalan cerita bukanlan element penting untuk muvi action dari mula sampai habeh. Mula cerita dah lawan2, tengah still lawan, ending pon lawan gak (muqadimah nak gaduh). So baik gua skip, tak rugi masa lu olang baca dan jugak masa gua untuk taip.

Ada banyak benda gua tak puas hati yang gua ingin highlight kat sini. First, pasal movie special effects. Cerita nak sci-fi gila2 babi, CGI dia taraf2 Cicak-Man je, apa hal? Kalu tak mampu tak payah la wat scene susah2, si mamat Anderson ni dah wat KRU kembang lubang hidong. Haih~

Second, Milla Jovovich memang tak reti belakon. Setiap masa asik nak berbisik je, apa dia ingat dia buleh nego harga ikan kat Pasar Bisik Kuala Muda?? Pengalaman belakon dia hanya pada watak yang lebih kurang sama. Ekspresi muka tak berapa nak menjadi tapi lagi bagus la dari Steven Seagal. Pelakon lain pon sama, Shawn Roberts paling terok skali. Lakonan dia gua buleh bagi tahap carutan darjah tertinggi.

Then, koreografi time lawan2 ngan tembak2. Scene tembak2 dia dah macam Gerak Khas gua tengok. Orang jahat tembak satu biji peluru pon tak kena. Tembak pakai machine-gun yang 1 saat berapa puluh kali tembak tu, jangan kata lubang, calar pon takde kat Alice (Milla Jovovich).
Tapi bila Alice tembak kena jaga2, silap2 satu peluru je dia pakai nak bunuh dua orang.

Point seterusnya, character development yang lemah. Watak Alice je yang dapat di'elaborate'. Watak2 lain (kecuali Micheal Scofield) dah macam atmosfera dah, ada tapi orang tak amik tau. Bila jadi camtu, connection between character nampak janggal. Ataupon depa suma dah ada tunjuk kat Resident Evil sablom2 nih? Ntah, gua malas nak amik port.

Part yang gua suka pon ada jugak, takkan sepanjang cerita nak wat muka ketat kot.. Director dia pandai letak unexpected comedy dalam scene. Tengah2 dok serius melawan zombie, ada pulak lawak2 bodoh dia letak. At least senyum la jugak gua dalam wayang tuh.

Pastu watak Micheal Scofield tetiba je kuar dalam cerita Resident Evil. WHAT THE FUCK?? Walaupon dalam ni nama dia Chris Redfield, perwatakan dia memang sebijik macam dalam Prison Break - escape artist. Tapi takpa, gua excited jugak sebenarnya. Nampaknya Wentworth Miller takleh lari daripada watak Scofield yang dia bawak dulu.

Kesimpulan yang gua buleh bagi: Jangan tengok game yang dibuat filem. Jangan tengok King of Fighters, Tekken dan muvi2 lain yang sama genre dengan mereka.

nukmanometer: 45% (Buruk macam mana pon muvi nih, mesti ada orang wat sequel gak. Hampeh!)

Tuesday, September 7, 2010

Inception (2010)

Pengarah: Christopher Nolan
Pelakon: Leonardo DiCaprio, Marion Cotillard, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Paige, Ken Watanabe
Genre: Mainly science-fictional heist, but with mixture of romance and outstanding action
Durasi: 2 jam 28 minit

Cerita ni sebenarnya dah agak lama ditayangkan kat wayang, tapi nak buat camna, baru skang gua ada masa untuk menulis. Mintak maaf kepada para pembaca kerana telah mengecewakan anda dengan terlalu lama tidak menulis ulasan filem.

Berbalik kepada topik utama. Secara jujurnya gua sudah menanti filem ini dari tahun lepas lagi, dari trailer nya hanya berdurasi 50saat hinggalah sampai 2minit. Seminggu 2 kali gua usha trailer dia agar gua up to date.

Sablom filem ini tayang lagi, gua dah mempertaruhkan career gua dengan merekemen ramai orang agar menonton cerita nih. Berdasarkan pengalaman gua menonton muvi2 Chris Nolan sebelum ini, amat sukar untuk mengekang nafsu menonton muvinya yang akan datang - seperti muvi nih. Tambah2 lagi bila 2 pelakon feveret gua (Sang DiCaprio & si minah french Cotillard) bergandingan menjadi hero dan villain.

Gua nak ingatkan satu fakta kepada semua, kalu dah si Nolan ni wat muvi, sila expect muvi yang complex dan penuh dengan twist. So sinopsis dia gua kasi sket2 dah la. Muvi ini berkisarkan perjalanan Dom Cobb (Leonardo DiCaprio), seorang penyelam mimpi yang bertugas sebagai pencuri idea2 hebat daripada orang2 hebat di seluruh dunia. Senang cerita dia adalah penjenayah yang paling top la. Satu hari ada sorang tokan syarikat tenaga iaitu Saito (Ken Watanabe) telah mengupah Cobb untuk tanam satu idea jahat dalam minda pesaingnya dalam dunia perniagaan tenaga, Robert Fischer (Cillian Murphy) melalui mimpi.

Walaubagaimanapon, Cobb punya wingman, Arthur (Joseph Gordon-Levitt) tak setuju dengan idea haram itu pasai benda tuh impossible, hanya Tom Cruise je buleh wat katanya lagi. Disebabkan upah yang menarik, Cobb pon stuju dan menegaskan dia buleh wat kerja tu dengan syarat dia mendapat bantuan dari arkitek berbakat. Di sini lah Ariadne (Ellen Paige) muncul.

Maka Cobb iklankan jawatan2 kosong dalam Jobstreet, JobsDB dan JobsMalaysia untuk lengkapkan heist team dia. Suma berjalan lancar tapi ada big possibility yang mission ni akan gagal pasai bini Cobb yang dah mampos, Mal (Marion Cotillard) asik dok kacau depa masa dalam mimpi. So ada banyak benda yang Cobb tak expect terjadi semasa dalam mission.

Seperti gua katakan tadi, tiada yang simple dalam Nolan punya muvi. Tapi muvi ini antara yang yang paling simple dari segi susunan plot. Plot disusun seperti muvi2 conventional iaitu secara direct dan sedikit flash-back. Gua syak sebab ini muvi blockbuster, kalau susun plot macam Memento (2000) & The Prestige (2006), menyumpah satu wayang pasal tak dapat tangkap jalan cerita. Jadi dia susun la plot secara direct seperti filem2nya yang blockbuster iaitu Batman Begins (2005) dan The Dark Knight (2008).

Sepanjang cerita, Nolan sentiasa menimbulkan element curious agar tontonan menjadi menarik. Semakin cerita berjalan, semakin banyak tanda tanya. Pastu lepas klimaks, tanda2 tanya tadi terjawab dan sesetengahnya berakhir dengan twists yang penonton tak expect langsung. Antaranya kisah lampau Cobb, awat bini Cobb tu jahat sangat, awat USA sangat penting bagi Cobb dan macam2 lagi. Dan yang paling twist skali time ending, kita tatau

Konsep cerita ni macam nak serupa dengan The Matrix + Ocean 11 sebab menceritakan kewujudan 2 dunia dan assemble team untuk heist yang besar. Dari segi originality, Nolan claim yang dia dah 10 tahun tulis cerita nih. Tapi gua masih nampak sedikit konsep The Matrix yang memain peranan penting dalam filem nih.

Pasal sinematografi dan penggunaan kaler, gua memang kagum dengan Director of Photography dia, Wally Pfister. View dalam filem tu memang hebat. Mood kaler yang dia buat memang sesuai dengan tema filem nih. Para pemegang+DSLR+tapi+amik+gambar+tak+lawa yang ramai kat Malaysia ni buleh start belajar dari dia kot. Kalau video pon dah lawa, still picture lagi la lawa, tak gitu? Scene2 dalam filem ni shooting dia kat kalau tak salah gua sampai 5-6 negara.

Mengenai visual-effect, kalau dah science-fiction punya muvi mesti la ada kan.. Tapi mamat Nolan ni seorang yang conventional macam gua, selagi buleh shoot secara physical dia akan buat. Gua buleh katakan penggunaan CGI effect agak minimum. Scene gravity beralih2 masa Arthur bergaduh tu memang bukan CGI, dia shoot betul2. Habis mamat Gordon-Levitt tu kena lenjan, haha.. Tapi kalau scene pekan terangkat naik atas tu dia wat betol2 macam agak melampau.

Kali ini gua malas nak ulas panjang pasal lakonan. Pelakon2 yang Nolan pilih suma dah established. Cuma gua agak kecewa scene Cotillard agak sedikit. Harap2 kuar yang Director's Cut punya, 4 jam pon gua buleh layan, tarak hal.

Secara keseluruhannya gua buleh katakan yang filem ini adalah yang terbaik dalam list gua tahun nih. Memento telah membuktikan Nolan ni seorang genius, 5 filem termasuk filem ni membuktikan dia bukan genius skali-skali je, tapi genuis yang konsisten. Kalau takde pencalonan Oscar, I will fucking riot!!

nukmanometer: 98% (pembaca2 suma da lari pasal lama tak update)

Saturday, June 19, 2010

Prince of Persia: The Sands of Time (2010)

Pengarah: Mike Newell
Pelakon: Jake Gyllenhaal, Gemma Artenton, Ben Kingsley
Genre: Adaptasi, fantasi, aksi basi
Durasi: 1 jam 56 minit

Pertama sekali gua ingin memohon maaf suma pembaca blog ini kerana agak lama gua menyepi (bajet macam ramai pembaca, haha). Sebenarnya gua agak sebok dan internet pulak payah nak dapat, haram jadah betoi. Blogger Cinta J. dah lama suruh gua ulas pasal muvi ni tapi hari ni baru sempat gua tulis.

Ok, proceed kepada ulasan. Sablom muvi ni ditayangkan, masa trailer dia kuar, gua tengok bukan main ramai lagi excited nak nengok. Ntah kat mana tarikan dia gua pon tatau. Mungkin sebab depa suma tu gamer, ada gak kot termain game Putera Parsi ni.

Ini gua tekankan kat sini, muvi yang diadaptasi dari permainan komputer/video kesemuanya tidak menarik langsung. Resident Evil, House of The Dead, dan Doom adalah antara contoh muvi genre ni yang paling gagal. Tapi disebabkan pengarah dia ialah Mike Newell, dan Cinta J. suruh gua ulas, maka gua pon belilah tiket wayang untuk usha.

Sinopsis memang merapu sebab amik dari game kot. Dastan (Jake Gyllenhaal) merupakan seorang budak jalanan yang dikutip oleh raja lalu dijadikan putera Parsi. Nak dijadikan cerita, Dastan kena mempertahankan Pasir Masa dan Pisau Ajaib daripada Pak Ciknya iaitu Nizam (Ben Kingsley). Pisau dan pasir tu Dastan jumpak kat kota apa ntah masa dia turun perang kat situ.

Pisau tu bila guna ngan Pasir Masa ada kuasa untuk putar balik masa ke masa lepas. Tapi tak hebat mana la sebab tak leh bawak pi masa depan. Penjaga pisau dan pasir tu ialah sorang pompuan cun. Ini memang typical Hollywood. Last2 skali Dastan dan aweknya tu berjaya mengalahkan orang jahat. Habis cerita.

Haa..malas nak tulis sinopsis panjang2, tak menarik langsung. Akal pembuat game memang sangat berbeza ngan penulis novel, haha. Daya tarikan yang pertama muvi ini iaitu jalan cerita dia dah tak berkesan terhadap gua, kita proceed kepada daya tarikan seterusnya - aksi.

Game Putera Parsi memang terkenal dengan aksi lompat2 ala Le Parkour. Lompat bangunan sana-sini macam cerita Yamakasi. Tapi tu kat game je la, kat muvi aksi dia tak menarik sangat. Stunt director dia tak mantop. Takat aksi lompat sikit2 camtu, wat malu Hollywood je. Sapa yang da layan Yamakasi memang akan gelak hina kat cerita nih.

Susunan plot biasa saja. Klimaks dia kat ntah kat mana, gua tak leh nak spot. Plot jugak laju, memang bukan cerita berfikir. Pengarah memang nak penonton follow plot dia tanpa kita sempat membangkang. Memang spoon feed habis. Tapi tu gua tak kesah sangat memandangkan muvi ni dibuat untuk kaut untung semata-mata.

Bahasa Inggeris yang digunapakai dalam muvi ni merupakan slang British. Ben ngan Gemma cakap biasa la sebab depa orang UK, yang mamat Jake ni cakap macam pelik je bunyinya. Gua rasa dia ada selit slang Parsi sket kot.

Nilai2 estetika memang tiada dalam ni, semuanya typical Hollywood. Tiada kelainan dengan muvi2 adaptasi game yang lain. Heroin mesti kena cun dan sexy. Asalkan tutup tetek ngan bahagian bawah pusat tu, you are good to go. Hero pulak badan mesti kena muscular. Kena tayang setiap biseps, triceps dan 6-pax yang ada. Muka kalau tak hensem jangan harap buleh berlakon. Jake ada semua tu, so Disney bagi dia berlakon.

Orang jahat mesti muka tak hensem, keji. Sempadan yang memisahkan baik dan jahat memang sangat clear, tu yang tak best. Hero mesti baik gila pijak semut dia yang mati. Antagonis pulak mesti jahat mengalahkan syaitonirrojim.

Sebenarnya gua agak keciwa dengan cara Mike Newell mengarah muvi nih. Dulu masa dia arah Donnie Brasco (1997), memang gua kagum gila2 babi. Donnie Brasco ialah antara muvi mafia yang top dalam personal ultimate movie list gua. Mungkin kerana dia fikir wat muvi2 bes untung tak banyak, bek wat muvi bodoh tapi masyuuukkkk..

Lagi satu pasal Ben Kingsley pulak. Bagi gua watak Nizam ni tak payah bagi Ben Kingsley pon takpa. Bukan kena terer berlakon sangat pon. Bagi patung pon buleh punya. Ben Kingsley ni pon sama cam Mike Newell jugak, nak cari duit lebih. Nak wat camana kan, depa mana ada pencen.

Kesimpulannya, Prince of Persia: Sands of Time ni tidak kena dengan citarasa gua. Gua hanya terhibur dengan awek yang dia tonjolkan sahaja, haha.. Gua berani jamin kebanyakan penonton hanya terhibur(?) di dalam panggung sahaja. Takde punya sampai balik rumah termimpi2 lagi pasal Dastan, tak mungkin!!

nukmanometer: 52% (tiap2 bulan post gua makin kurang, haih~)

Wednesday, June 2, 2010

Once a Gangster (2010)

Pengarah: Felix Chong
Pelakon: Jordan Chan, Ekin Cheng, Alex Fong, Michele Yip
Genre: Jenayah samseng zaman moden yang penuh komedi
Durasi: 1 jam 35 minit

Damn! Dah lama gua tak update blog. Bila dah sebok + susah nak cari tenet, tak pat la nak update.

Mula2 gua tak tau pon ada cerita nih, time tengok Robin Hood itu hari, ada pulak trailer dia. Sebagai peminat tegar Young & Dangerous, gua sangat2 excited. "Anak haram, lama jugak Jordan Chan sama Ekin Cheng tak belakon skali," kalbu gua berkata2.

Walaupon trailer dia agak sampah, tapi itu gua taruk tepi. Sampah macam mana pon gua mesti usha cerita nih. Bukan apa, dulu zaman skolah rendah gua dibesarkan dengan cerita samseng Hong Kong lakonan mereka berdua.

Sehari lepas tu gua pelawa member samseng gua Acan untuk usha Once a Gangster kat One Utama. Dalam panggung suma orang cina, kami ja kot orang melayu,haha..

Sinopsis dia agak merapu, tapi gua cerita la sket. Babi Panggang (Jordan Chan) mempunyai impian nak bukak kedai makan, tapi kongsi gelap dok asik mintak duit perlindungan je. Lalu dia pon membuat keputusan bijak dengan menjoin kumpulan kongsi gelap tersebut. Dia masuk division yang diketuai Minyak Tanah (Alex Fong).

Dari muda sampai umur 40 lebih Babi Panggang kerja dengan Minyak Tanah, memang kamceng mereka berdua tuh, tak ubah seperti deodorant dan ketiak. Punya hebat division depa sampai Minyak Tanah terpilih untuk jadi boss besar kongsi gelap Hong Kong.

Lepas tu Babi Panggang kuar kongsi gelap bukak bisnes kedai makan yang selama ni menjadi agenda utama dia berbekalkan duit gaji sebagai samseng dulu. Minyak Tanah pulak dituduh menggelapkan wang syarikat (kongsi gelap). Jadi dia syorkan Babi Panggang ganti dia jadi ketua, so keadaan jadi tenang sket.

Babi Panggang terpaksa bersetuju walaupon dalam hati dia dah tak mau masuk dunia jenayah. Tapi bukan senang2 je nak jadi ketua, kena dapat undi dulu baru buleh. Calon2 lain ialah Pipit (Ekin Cheng) dan Gunting (Conroy Chan).

Maka berebutlah mereka ni nak jadi ketua. Tak ubah seperti kempen pilihan raya pulak. Perebutan jawatan ni mencetuskan krisis dalam kesatuan kongsi gelap mereka. Lepas tu gua malas nak cerita dah, lu donlod sendiri lah.

Kepada sapa yang tak tengok lagi, sila jangan tertipu dengan poster atau sinopsis gua. Tengok macam ganas, tapi isi dia penuh dengan lawak2 spastik Stephen Chow. Cerita ni merupakan parody kepada Young & Dangerous dan Infernal Affairs. Kira macam Scary Movie la tapi genre jenayah. So kalau tak tengok lagi 2 muvi tuh, jangan hairan pulak kalau orang len gelak time scene yang lu tengok tak lawak langsung.

Cerita ni jugak menyelitkan unsur2 sarcasm. Lu bayangkan, sidekicks utama Babi Panggang tu terdiri daripada sorang bapok, sorang nerd pakai spek dan sorang hip-hopper. Memang tak kena langsung dengan imej samseng. Bank2 Hong Kong jugak disamakan dengan ah-long sebab interest tinggi nak mampos. Scene Minyak Tanah nak buat loan kat bank antara scene yang paling diingati dalam filem nih, haha.

Benda lain yang gua notice ialah muka Ekin Cheng. Skali gua tengok dah macam Stephen Chow pulak. Gua rasa dia dah buleh start cari makan remake cerita Stephen Chow dulu2.

Kekurangan cerita ni terletak kat scene gaduh. Memang tak real langsung. Gaduh pakai parang, slash sana sini tapi berdarah pon sorang2. Tau2 je dah mati.

Plot jugak tak kuat. Tapi tu tak payah nak kira sangat sebab ni filem parody. Tak pon filem parody yang ada plot betul2 ampuh. Plot banyak dipengaruhi jalan cerita Young & Dangerous dan Infernal Affairs ditambah komedi yang melampau2.

Kepada sesapa yang bukan fans Jordan Chan dan Eking Cheng serta Young & Dangerous, sila jangan tengok. Tak dak apa yang anda buleh cari kat sini.

nukmanometer: 64% (gua maybe sedikit bias sebab gua mmg die-hard-fan Y&D,haha)

Thursday, May 20, 2010

Robin Hood (2010)

Pengarah: Ridley Scott
Pelakon: Russel Crowe, Cate Blanchett, Mark Strong
Genre: Epik perang zaman tok kadok
Durasi: 2 jam 20 minit

Di suatu malam yang kelam-kabut dan bising.

Richard Berjantung Singa: Robin, gua nak lu berterus terang dengan jujur dan ikhlas. Apa pendapat lu pasal perang salib yang gua ketuai nih?

Robin Langkah Panjang: Tuanku, mula2 patik ingat tuanku main2 je nak rampas Jerusalem tuh. Jauh kot dari England nih, patah kaki kami berjalan. Takpa, kami sanggup demi agama. Tapi tuanku tak patut sembelih wanita dan budak2 Muslim kat Acre itu hari. From that moment we are godless. Apa tuanku dah gila??

Richard Berjantung Singa: Bagus, lu memang jujur. Susah nak cari laki omputih sejati macam lu (sambil mengarahkan Robin dan kawan2nya diikat).

Robin Langkah Panjang: Babi! Tadi suruh terus terang, bila orang dah cakap, marah pulak orang tua nih. !@#$%^&*

Esoknya.

Kawan Robin: Robin! Tuanku dah mampos kena panah kat tengkuk. Tu la time perang buleh pulak kurung hang yang terer memanah nih.

Robin Langkah Panjang: Nice ass.. Cepat lepaskan kami. Gua ada plan. Kita chaloo balik England, raja dah kiok, takde makna dah kita perang. Tapi kena senyap2, nanti askar len tau susah plak kita.

Dalam hutan kat France time on the way balik England.

John Si Budak Kecik: Weh! Ada orang kena ambush la kat depan. Tengok uniform macam JPJ. Shit, lesen aku da mati la.

Robin Langkah Panjang: Rilek, kita kasi JPJ makan panah je. Nah!! Hambik ko JPJ (sambil melepaskan busur masing2). Shit! Ada sorang terlepas (si celaka bernama Godfrey).

Kawan Robin: Eh, ni macam mahkota raja kita yang baru mati tadi je. Betul tak Robin?

Robin Langkah Panjang: A'ah la.. Jom bawak balik kasi kat mak dia. Pastu kasi pedang yang gua baru jumpak ni kat mamat bernama Sir Walter Knoxley. Haih, banyak betul kerja.. Bila la buleh rilek2 gi karok & strip club..

Pastu terjadi la beberapa event yang gua malas nak crita.

Putera John: Cilanat Godfrey!! Gua punya percaya kat dia, buleh pulak dia khianat. Haram jadah puki nak haram lancau betol!! Tak pasal2 gua kena perang ngan baron2 negara sendiri.

Robin Langkah Panjang: Oi John! Kalau lu nak berdamai, ubah polisi lu dulu. Judi time World Cup tak buleh, haramkan cepat. Pastu mansuhkan ISA. Harga rokok kasi turun sket. Bla bla bla bla...

Putera John: Okay, gua setuju. Tapi lu olang kena tulong gua perang ngan Perancis skang. Tak pat kot nak menang kalu tentera gua je turun.

Lepas menang perang ngan Perancis.

Putera John: Disebabkan time perang itu hari Robin nampak lagi hero dari gua, dia gua isytiharkan sebagai penjenayah besar punya (dengan nada seperti iklan mee Maggi). Setiap omputih di tanah inggeris ini wajib bunuh dia kalau terjumpa.

Robin Langkah Panjang: Whatever la dude. Yang penting, gua dapat bini cun.

*Habis sinopsis*

Itulah dia sinopsis keseluruhan cerita. Ada sikit gua tinggal, tak larat nak taip. Secara keseluruhan gua berpuas hati dengan cerita nih, bukannya typical Robin Hood yang pakai suar ketat macam nak masuk gimnastik. Teknik2 perang yang mantap, adegan memanah pon dah macam sniper dalam cerita Enemy at the Gates. Setting pon real gila2 babi, memang tip top!

Gua suka cara Ridley Scott olah cerita ni dengan menghubungkan watak Robin dengan Richard. Tak penah2 gua dengar Robin Hood masuk perang salib. Pastu lari pulak tuh, hampeh. Walaupon ramai gila pengkritik tak stuju dengan pendekatan ini, tapi gua suka. Robin Hood memang perlu diberi nafas baru seperti Batman dalam Batman Begins.

Macam biasa, bila Russel Crowe berlakon, watak tu akan jadi cool dan macho. Mutu lakonan tak payah la nak pertikaikan lagi, malas gua nak layan kalu ada orang nak pertikaikan jugak, lantak anda lah. Cate Blanchett pulak kira okay la. Bukan seperti lakonan terbaik dia seperti watak Katherine Hepburn dalam The Aviator, tapi masih susah lagi gua nak kepura2an dia tuh. Orang lain sekejap je gua buleh detect kepura2an mereka.

TAPI, ada jugak benda gua tak puas hati. Cerita Robin Hood akan lebih best jika lebih banyak twist diletakkan dalam jalan cerita. Walaupon ada jugak flash-back sikit2, perjalanan filem ni agak straight forward. Gua perlukan twist yang besar untuk trigger perasaan seronok dan puas dalam otak gua.

Watak Putera John yang dilakonkan oleh Oscar Isaac tu memang ntah apa2. Dah la muka tak Englishman langsung, macam Arab je muka. Dah tu, muka haram jadah punya bongkak. Memang tengok skali dah tau watak ni jahat.

Lagi satu, watak Godfrey lakonan Mark Strong senang sangat mati. Takde cabaran sangat kepada Russel Crowe selaku Robin van Persie, eh silap.. Robin Hood. Kalau wat watak dia memang hati kering, liat nak mati macam Travis Bickle tu mesti best.

Filem ini jugak kekurangan dari segi music theme dia. Kalau kita tengok filem2 seperti Braveheart, Titanic, Star Wars, Godfather, Taxi Driver dan Once Upon a Time in America, mereka suma ada music theme masing2 yang kita tak akan lupa. Theme Braveheart ngan Titanic gua paling ingat sebab sedih gila. Sepanjang cerita gua mencari lagu tema tapi tak jumpak. Suma lagu lain je dia main, takde yang konsisten.

Secara peribadinya, gua namakan filem ni sebagai Robin Hood: The Untold Story. Persetankan apa orang kata pasal mencemarkan imej typical Robin Hood, gua suka versi ini. Period.

nukmanometer: 84% (bila cerita Robin Hood Malaya aka Botak Chin nak kuar?)

Wednesday, May 12, 2010

I Want These Genres in Local Film Industry!!!!


Walaupon tajuk omputih, tapi isi dia gua tulis dalam bahasa kebangsaan. Kalu tulis bahasa omputih memang ramai buleh baca, tapi nanti tak lekat pulak mesej2 yang gua nak sampaikan kat hati dan minda targeted-readers (apa terma bahasa melayu nya?) yang terdiri daripada rakyat Malaysia.

Pasti ramai (macam ramai je yg baca blog ni) yang tertanya2 awat gua tak pernah ulas filem2 tempatan, suma filem luar negara je yang gua ulas. Gua bukannya boikot industri tempatan tapi tak banyak variasi yang filem2 tempatan buleh offer gua.

Sebenarnya filem2 tempatan banyak je yang bagus, tapi lagi banyak sampah daripada yang bagus (ada sorang professor yang salu wat filem genre ni, sapa ek nama dia?). No offense, but this is reality that many people refuse to admit (face the fucking truth will ya?). So, daripada gua buang masa caci, maki-hamun filem2 tempatan yang termasuk dalam kategori sampah, baik gua kutuk filem2 luar yang tak bes.

Lepas tu, filem2 tempatan yang bagus tadi kebanyakannya terdiri daripada genre yang lebih kurang sama. Gua minat filem2 Yasmin Ahmad tapi kebanyakan filem dia mesti nak genre pasal kepelbagaian kaum kat Malaysia. Lama-kelamaan berani sket sentuh pasal keagamaan dalam filem Muallaf. Kalau dia hidup lagi mungkin ada banyak lagi genre yang berani dia teroka. Tak macam pengarah lain, harap nama je lelaki tapi haram jadah punya penakot (teloq ada?).

Gua juga layan filem2 daripada Afdlin Shauki. Pada pendapat gua, mamat ni berani nak teroka genre2 yang pembikin2 filem tempatan yang konventional tak terfikir nak buat. Lihat filem Cuci, Setem, dan Los n Faun. Tapi tula, mesti nak ada komedi jugak dalam suma filem dia. Secara peribadi gua berharap agar dia buat 1 filem yang betul2 serius dan membuka minda penonton.

Lagi sorang otai filem ialah U-Wei Haji Asaari. Seingat gua, TAK PERNAH skali pon gua usha filem dia. Filem Kaki Bakar yang dia bikin pada tahun 1995, ditayangkan kat Festival Filem Cannes dan festival2 lain pada tahun yang sama. Tapi tahun 2001 baru nak tayang kat Malaysia, pastu tayangan terhad pulak tu. WHY THE FUCK WAS THAT?? Pastu, takde lak nak tayang kat tv (kalau ada sila inform gua bila).

Bukan senang nak wat filem yang layak untuk ditayang kat Cannes. Orang luar sanjung, kat tempat sendiri kena gam, tak leh tayang sebab genre dan skrip ceritu tu ada provoke sapa ntah. BODOH!!! Di saat industri filem tempatan nak berkembang pesat, ada pulak golongan minda sempit ni buat kacau.

Sekarang masyarakat Malaysia banyak disajikan filem2 lawak bodoh berstatus sampah berulat (walaupon cerita Stephen Chow banyak lawak bodoh jugak, tapi lawak dia ada class). Genre ini seolah-olah sinonim dengan budaya masyarakat kita.

Kebanyakan pembikin filem tempatan nampak macam selesa je dengan situasi ni - buat la filem bodoh macam mana pon, mesti untung berjuta-juta jugak. Ini memang satu fakta yang sangat2 encouraging bagi mereka agar buat lagi filem2 sampah. Tapi penonton kena ingat, filem mencerminkan budaya kita. It is dead serious to choose only good films to watch.

So, kat sini gua nak senaraikan genre2 yang patut ada dalam industri filem tempatan. Gua dah cemuih (muak) dengan genre2 yang sedia ada di pasaran tempatan (komedi romantik, cinta, drama bisnes2, rempit). Tak membuka minda langsung. Current and future film directors/producers please take note.

1. Courtroom Drama: Orang kita memang suka drama. Macam2 jenis drama depa dah buat, tapi drama dalam mahkamah gua tak pernah nampak lagi. Genre ini selalunya dianggap berat, tapi bagi gua ia mampu membuka minda masyarakat. Contoh filem yang berjaya dengan genre ini ialah Erin Brokovich, The Accused dan Lawyer Lawyer (personal favorite). Dan selalunya kisah yang dipaparkan dalam genre ini ialah kisah yang benar2 berlaku. Ada banyak peristiwa yang berlaku kat mahkamah Malaysia yang buleh dibuat asas filem seperti Anwar Ibrahim Trial, VK Lingam case, Razak Baginda Trial dan lain2 (gua malas nak sebut satu2). Tak payah la amik sebijik, just loosely based on pon da okay.

2. Political Thriller: Genre ini mempunyai banyak hubungkait dengan genre di atas. Bila cerita tentang politik, mesti nak masuk mahkamah punyalah. Tapi ada jugak yang thriller politik semata2 seperti State of Play (2009) dan The Manchurian Candidate (1962 & 2004). Dalam genre ini banyak diceritakan tentang politician2 korup dan konspirasi kotor untuk menjatuhkan lawan masing2. Sekali lagi gua nak bagi contoh dalam Malaysia, negara yang kebanyakan rakyatnya politically fanatic. Tak pernah langsung gua tengok filem tempatan mengisahkan politician korup. Apa yang takut sangat nak wat filem2 camni?? Takut masuk ISA?? Come on, negara lain buleh buat awat Malaysia tak buleh buat?? Korupsi ada di mana2, jangan nak nafi la. Dalam kerajaan Turki Uthmaniah pon ada korupsi, inikan pulak kerajaan2 lain. Kerajaan pulak tak payah la nak sensitip sangat la dalam hal ni, it's just a film. Penonton perlu satu naskah intelektual dalam isu nih (filem la, apa lagi).

3. Kisah Polis Korup: Ni lagi satu genre yang sapa2 pon kat Malaysia tak berani nak cuba. Selalunya dalam cerita tempatan watak polis tak dihuraikan secara bagus (not well elaborated). Suma gua tengok tipikal je. Dalam Gerak Khas pon suma polis lebih kurang sama je, sorang2 macam klon. Cakap bahasa baku pulak tuh, cikgu bahasa melayu pon tak camtu. Ntah apa la yang mamat Yusop Haslam tu fikir. Imej polis tak jatuh punyalah kalau buat cerita2 camtu. Suma orang tau polis tu baik, tapi ada jugak sket2 yang korup. Cuba tengok dalam Serpico (1975) dan Pride & Glory (2008), kaw2 punya korup polis2 nih, kalah penjenayah. But it's nothing strange to most of people. Kenapa kita je yang nak melatah lebih2?? Nak bukti polis korup, sila refer Sirul Azhar dan Azilah.

4. Autobiography: Kat Malaysia ada banyak figure yang gua rasa buleh dibuat filem. Mahathir Mohamad, Anwar Ibrahim, Chin Peng, Botak Chin, dan Jimmy Choo adalah figure2 yang gua rasa amat berpotensi untuk dijadikan filem. Tambah2 Botak Chin yang digelar Robin Hood Malaya, kisah hidup dia amat menarik, sorang pon tak wat filem pasal dia (setahu gua la). Selalunya autobiography orang buat dokumentari, tapi bak kata Pero, tak commercial la. So gubah la bagi menarik ditonton tanpa mengubah fakta2 penting pasal individu itu. Contoh filem autobiography yang menarik ialah Kundun (1997) dan The Aviator (2004).

5. Perang: Last filem perang orang tempatan buat ialah Leftenan Adnan (gua rasa la), tak ingat tahun bila. Best jugak la gua tengok, setting yang mantap, entah mana la depa buleh cari motokar dan moto zaman dulu. Kostum pon gua tengok real je. Kenapa sekarang dah takde filem perang yang orang tempatan bikin?? Nak harap kerajaan sponsor baru nak buat?? Chais! Ada banyak idea filem perang yang gua buleh tulis kat sini, takkan para producer dan director tak pernah terfikir kot?? Kalau kata perang melayu tak best, tak cukup ganas, buat la pasal Pol Pot dan Khmer Rouge. Tu memang ganas, sama kejam dengan Nazi. Lagipon muka orang Malaysia ngan Kemboja tak banyak bezanya, buleh kot buat. Gua buleh buat lakon layar kalau ada yang sudi bayar (nice x rhyme gua??haha).

6. Sukan: Gol dan Gincu merupakan salah satu contoh filem tempatan dalam genre ini. Lepas tu ada pulak Hooperz yang baru kuar. Genre ni macam dah dapat sambutan, bagus! Tapi skrip kena la mantap, kalau tak nanti jadi cemuhan gua pulak. Tapi sukan yang Malaysia paling terer iaitu badminton takde la pulak filem dia. Hmmm, mungkin kalau menang Piala Thomas 2010 ni baru ada orang nak buat kot.

7. Boxing: Gua tak mahu masukkan genre boxing ke dalam sukan kerana gua berpendapat boxing ni lebih dari sekadar sukan (suka hati gua je kan?). Selalunya filem2 boxing tak tertumpu sangat kepada semangat kesukanan tetapi ada kisah disebalik para peninju. Orang melayu zaman dulu memang gila boxing kaw2. Time Muhammad Ali fight Joe Bugner kat Kolumpo, bapak gua kata time tu dia darjah 3, cikgu dia stop klas bawak budak2 pi tengok boxing kat tv. Gila tak gila macam tu lah, cikgu pon sanggup bawak anak2 murid gi usha pertarungan ganas kat tv. Skang boxing tak mendapat tempat di hati warga tempatan, tapi gua still berharap ada orang buat jugak filem pasal boxing. Sumo buleh buat filem, boxing pon mesti buleh punya. Rocky (1976), Raging Bull (1980), Ali (2001) dan Cinderella Man (2006) adalah muvi boxing terbaik bagi gua.

8. Epik: Malaysia ada produce genre ni melalui filem Puteri Gunung Ledang. Belanja banyak gila babi tapi untung tak tara mana. Lepas tu takde sapa dah nak buat. Aik, takkan patah semangat kot?? Tapi tak kisah la sebab gua tak minat langsung epik2 dalam gugusan kepulauan Melayu nih. Lantak lah, malas nak ulas. Kalau ada filem baru genre ni pon okay jugak, baru meriah industri.

Itulah sedikit sebanyak yang gua buleh kupas kat sini. Sebenarnya ada banyak lagi yang gua nak katakan pasal industri filem tempatan ni, gua simpan untuk entri akan datang lah. Nanti takde modal pulak gua nak wat artikel.

Tapi LU KENA INGAT, skrip kena mantap dan banyak twist. Improve benda ni dulu baru cuba genre2 baru. Kalau buat filem genre2 di atas tapi skrip sampah, tak guna jugak, hahaha..

P/S: antara komen yang gua expect akan dapat - "lu sembang je lebat, wat sendiri tengok.."

Saturday, May 8, 2010

50 Dead Men Walking (2008)

Pengarah: Kari Skogland
Pelakon: Jim Sturgess, Ben Kingsley, Nathalie Press, Kevin Zeges
Genre: Thriller politik Ireland
Durasi: 1 jam 57 minit

Walaupon tajuk filem ni berbunyi "50 orang mati berjalan," ianya bukanlah cerita zombie atau horror flicks seperti anda sangkakan. Ia juga bukan sambungan daripada cerita arahan Tim Robins, Dead Man Walking (1995) lakonan Sean Penn.

Sebaliknya ini merupakan sebuah filem kisah benar berkenaan dengan sejarah politik Ireland-Britain yang agak kompleks. Dibikin berdasarkan sebuah autobiography (dengan tajuk yang sama), filem ini mengisahkan seorang pejuang IRA yang menjadi duri dalam daging buat organisasi nya kerana berkhidmatan sebagai informer kepada pihak British.

Sablom gua sambung bagi sinopsis, biar gua terangkan secara ringkas pasal kemelut politik ni. Bila sebut pengganas, yang terlintas dalam fikiran ramai orang ialah Al-Qaeda. Tapi lu mesti tak penah dengar nama IRA. Nama macam comel kan? Tapi nauzubillah punya ganas. IRA bukanlah nama awek2 yang anda buleh jumpa kat facebook atau myspace, IRA stands for Irish Republican Army.

IRA yang dianggotai oleh nasionalis2 Ireland beragama katolik yang tak suka negara depa duduk bawah British Empire. Start tahun 1960-an, perang saudara tercetus antara IRA dengan Britain dan para penyokongnya. Banyak jugak filem pasal IRA ni contohnya The Devil's Own (1997) dan 5 Minutes of Heaven (2009).

Nak dijadikan cerita, Martin McGartland (Jim Sturgess) ialah seorang Catholic Irish yang tak menyokong tindakan IRA kerana disifatkan kejam. Tapi beliau tetap setia terhadap Ireland dan takkan mengkhianati negaranya dengan berpihak kepada British.

Walaubagaimanapon, lepas tolong kawan dia yang merupakan pejuang IRA lari dari polis, dia dijemput untuk jadi sukarelawan IRA. Dia pon masuk je walaupon dalam hati tak stuju. Selepas melihat kekejaman IRA dengan mata kepala sendiri, dia celaru.

British pulak minat ngan mamat ni sebab dia well connected dengan society. Mana la tau kot2 buleh korek maklumat pasal IRA sket. Fergus (Ben Kingsley) ialah orang yang dipertanggungjawabkan untuk bawak Martin jadi spy bagi mereka.

Lepas disogok ngan duit dan Honda Civic, Martin pon terima tawaran British. Bahaya betol game yang dia main. Pada masa yang sama, dia dah ada girlfriend yang mengandung, Lara (Nathalie Press). Sekarang tanggungjawab dia makin besar, kena jadi IRA volunteer, British spy, caring husband and dad. Sapa buleh wat suma tu dalam satu masa?? Silap langkah sket dia dan famili buleh mampos dalam keadaan yang sangat mengerikan.

Bila dah kantoi ngan IRA yang dia jadi spy, British lak buleh wat tatau je. Tak nak mengaku yang Martin tu spy dia. Fergus pon bengang la ngan pihak atasan, dia dah layan Martin tu macam anak sendiri. Apa jadi kat Martin dan famili lepas tuh?? Mati ka?? Fergus lak, takkan dia diam je ?? Usha sendiri.. anda akan dapat jawapan sebab apa nama cerita ni 50 Dead Men Walking.

Gua suka cerita ni sebab dari mula sampai habis bahasa yang dituturkan ialah English dengan slang Ireland. Sedap oo dengar, haha.. Tapi orang England takde la slang tu, kasi logik sket. Tak macam cerita lain, cerita pasal perang zaman yunani dulu tapi cakap English. Cakap bahasa Greek la baru dapat feel sebenar.

Emosi yang ditampilkan memang real habis. Jim Sturgess memang handal membawa feel dan mengekspresikan emosi watak yang dibawanya. Mengikut firasat gua, dalam 2-3 tahun lagi dia buleh bawak balik anugerah Academy dengan syarat ada director yang pandai guna bakat mamat nih.

Bukan takat tembak2, kejar sana-sini, tapi aspek2 kekeluargaan jugak tak dilupakan. Kita buleh tengok betapa depressed nya Martin untuk kekalkan keseimbangan keluarga dia bila bini dia dapat tau yang dia kerja ngan IRA. Pastu time dapat anak, Fergus pulak membahayakan diri pi melawat kat spital. Nasib baik tak kantoi.

Gua jugak suka suasana pekan kat Ireland dan tonne kaler yang digunakan Kari Skogland. Mungkin sebab dia pompuan kot, pandai pilih kaler, haha.. Tonne kaler yang gloomy memang menghidupkan mood depression para penduduk kat situ.

Tak lupa kepada Honda Civic dalam cerita nih, memang klasik!! Gua minat gila. Betul2 trigger semangat classic gua yang dok menyorok.

Pasal ketepatan filem ni dengan fakta sejarah, gua malas nak bagi jawapan. Buat la homework sendiri, jangan dok harap orang bagitau je!!!

nukmanometer: 94% (English is best heard in Irish accent)


Wednesday, May 5, 2010

Ip Man 2 (2010)

Pengarah: Wilson Yip
Pelakon: Donnie Yen, Sammo Hung, Lynn Hung, Huang Xiaoming
Genre: Aksi kungfu yang diselitkan dengan sedikit unsur sedih dan komedi
Durasi: 1 jam 49 minit

Pada Hari Buruh yang lalu, gua turun ke Selangor/Kolumpo sebentar melawat empayar mafia gua, apa dah jadi lepas gua handover kepada ketua2 cawangan. Pada petang itu gua dijemput oleh ex-mafia Ampang (sekarang mafia Subang) iaitu Norman Naim lalu dibawak berjumpa dengan mafia Ampang sebenar, Taufiq Aqmal.

Program pada petang itu ialah menjelaskan kepada gua apa kemajuan yang telah dicapai kat sini. Tiada tempat lain yang sesuai untuk menjelaskan kepada gua melainkan panggung wayang. Maka masuklah kami bertiga ke dalam MBO Ampang layan cerita Ip Man 2. Apa barang layan Iron Man 2, tak gangster langsung!

Ip Man 2 ini ialah sekuel kepada Ip Man yang ditayangkan pada 2008. Kali ni setting dia kat Hong Kong yang dalam jajahan British laknatullah. Selepas kena tembak sebab belasah Jeneral Jepun kat China dulu, Ip Man (Donnie Yen) lari ke Hong Kong. Di sana dia pokai takdak duit nak hidup, so atas ihsan member2 lama kat sana, dia pon bukak la Sekolah Kung Fu Wing Chun.

Tapi rupa2nya bukan senang nak bukak Sekolah Kung Fu kat sini, ada pulak rules & regulation yang perlu dipenuhi. Antara rule tersebut ialah Ip Man kena sparring dengan tok2 guru sekolah lain. Orang yang paling kuat membangkang Ip Man ialah otai tok guru kat situ, Hung Chun-Nam (Sammo Hung). Ip Man juga perlu membayar duit perlindungan setiap bulan kepada Hung kalau nak bukak Sekolah Kung Fu Wing Chun, tapi Ip Man tetap tegak takmo bayar.

Pada masa yang sama Hung diupah oleh pihak British melalui Fatso (Kent Cheng aka Fei Mau) untuk menganjurkan satu pertandingan boxing yang disertai Juara Dunia Mr. Twister. Macam biasa, kalau dah nama pon penjajah, mesti la suka kutuk, cemuh, hina, caci, maki-hamun, carut terhadap orang2 cina di Hong Kong, khususnya pada pertandingan boxing tu.

Mr. Twister buat satu offer untuk bertempur dengannya terhadap orang cina yang tak puas hati. Hung yang dah panas membara gila babi pon sahut cabaran itu lalu bertempur dengan mamat omputih tersebut. Hung yang dah tua bertempur ngan Mr. Twister aka Syaitan Barat yang muscular dan kahaq, apa yang lu expect?? Mati tergolek Hung atas gelanggang kena tinju dengan si Syaitan Barat tuh. Ip Man pon emo tengok Hung mati katak kena lanyak.

Kecoh satu Hong Kong dengan berita tu, omputeh habis kena bantai dengan media sebab fight itu hari tak fair. Demi nak membersihkan nama, Syaitan Barat wat satu lagi offer untuk bergasak ngan dia. Ip Man pon apa lagi, laju je dia sambut offer tu. "Jeneral Jepun pon gua buleh lanyak selamber je, omputeh ni tarak hal la," bisik hati kecil Ip Man dengan penuh yakin.

So berentap la kedua2 insan ini. Ip Man dengan Tinju Peluru Supersonik nya (sila rujuk komik Pendekar Laut) manakala Twister dengan tinju barat nya. Lepas tu lu buleh bayangkan sendiri ending, malas gua nak cerita. Cuma gua nak bagitau Bruce Lee ada time ending.

Habis cerita, kami bertiga kuar cari makanan. Sambil2 makan ada la jugak sembang pasal Ip Man 2 tadi. Taufiq Aqmal dan gua mendapati sinematografi filem ini agak menarik, ditambah lagi dengan suasana Hong Kong pada zaman dulu, perghhh... Setting pekan Hong Kong tu sangat menarik sehingga kan guna kamera angle mana pon tarak hal, hasil dia musti superb.

Bini Ip Man dalam cerita tu tetap cun walaupon tengah mengandung. Memang daya tarikan dia ni gua susah nak neutralize, haha.. Jeles jugak la gua terhadap Ip Man. Aksi2 dalam filem ni pon not bad, tak buleh lawan yang 1st tapi still okay la bagi gua.

Ada jugak perkara yang gua tak puas hati. Fesyen yang ditampilkan oleh watak macam tak kena ngan zaman nya. Ada pulak snow cap yang macam zaman skang tuh, haha.. Pastu t-shirt yang watak2 sampingan pakai pon nampak sangat kemodenannya. Ini buleh menghilangkan mood zaman dulu yang diterapkan dengan baik melalui setting pekan Hong Kong yang gua puji tadi.

Lakonan orang putih dalam cerita ni buleh bawak stroke kat otak gua. Lakonan tak jadi langsung, cakap pon dah macam orang baca berita kat tv, WTF?? Lakonan mereke kosong tiada emosi. Ntah omputeh mana la pengarah ni ambik. Pelakon2 cina okay je, tak la nampak sangat tak reti berlakon. Lagi satu, tok guru kung fu seperti Ip Man pon tak terlepas dari isap rokok, haha.. Gua buleh terima kalau orang2 biasa isap rokok, tapi ni Ip Man kot!!! Tok guru kung fu termahsyur seluruh dunia, mengamalkan hidup tak sehat dengan menghisap rokok.. Fucking ironic.

Kalau nak bandingkan dengan Ip Man yang 1st, Ip Man 2 ni kurang menyengat la. Tapi tu dah jadi lumrah dunia filem, sekuel lagi best dari yang 1st cuma ada sikit je dalam dunia, The Godfather Part II salah satu daripada puak tersebut. SO, Ip Man 2 ni masih buleh kome sume layan di panggung berhampiran. AdioS~~

nukmanometer: 69.9% (adegan tinju peluru supersonik xbyk sgt)


Sunday, April 25, 2010

TV2 Vs. TV3

Entry kali ni gua tak review muvi, tapi nak berkongsi pendapat gua terhadap 2 stesen tv tempatan nih (padahal nak lepas geram). Saja je gua buat icon tv2 tu kecik2, simbolik kepada tahap penerimaan masyarakat Malaysia terhadap kedua2 stesen tv tersebut.

Ok, mula2 biar gua intro dulu 2 kampeni nih, mana la ada orang tak tau sebab dok layan astro banyak sangat. Tv2 adalah channel yang direka oleh Radio Televisyen Malaysia (RTM) manakala tv3 ni Media Prima yang punya.

Kalau nak bandingkan dari segi teknologi penyiaran, daya tarikan rancangan siaran, drama siri blablablabla, tv2 memang agak ketinggalan. Tapi segala aspek tu tiada kaitan dengan blog ini kerana tidak berkait dengan filem. Yang gua nak bandingkan kat sini ialah pemilihan filem2 untuk tayangan yang stesen2 tv ni buat. Lain2 gua tak hambek pedulik, sampai kat muvi je gua serious.

Slot muvi yang tv2 buat ialah pada hari Rabu pukul 10mlm, Jumaat pukul 12tgh/mlm, Ahad pukul 4ptg. Tv3 pulak slot muvi dia letak pada hari Rabu pukul 10mlm (tapi skang dah xde kot sbb Top Host ambik alih), Jumaat pukul 10mlm, Ahad (gua xsure sbb kadang2 ada Mentor la, Konsert Jom Heboh la,ntah).

Gua tak peduli waktu mana pon nak tayang muvi, gua bantai je tengok tak kira waktu. Dengan syarat muvi kena betol2 ummpphhh la.Kat aspek ni tv3 kalah teruk ngan rakan segurunya iaitu tv2. Muvi2 yang ntah apa2 menjadi taruhan tv3 untuk tatapan penonton, tambah2 pulak untuk gua yang cerewet nih.

Sejak gua pencen dari jadi student, gua asik tgk tv je. Tu je kerja gua, nak cari kerja banyak pulak kampeni boikot gua. Sepanjang gua dok tengok tv tuh, gua dapati terdapat perbezaan ketara antara tv2 dan tv3.

Tv2 banyak tayang filem2 hebat dan sangat berpengaruh dalam membentuk budaya filem yang sihat. Filem2 hebat tahap Kuasa Retakan Atom + Tahap Kesempurnaan (pembaca Pendekar Laut familiar ngan term nih) seperti Casablanca (1942), The Prince of Tides (1991), The Searchers (1956), Bourne Trilogy dan Braveheart (1995) menjadi pilihan tv2 untuk memuaskan libido penonton terhadap filem. Filem2 ni la yang latest gua layan kat tv2, yang lama2 gua tak ingat la.

Tv3 pulak suka tayang filem2 lawak, kalau tak lawak musti penuh gila babi ngan aksi. Tapi tu tak menjadi masalah kepada gua, gua usha je, tarak hal. Buleh gak menghiburkan hati ngan lawak2 bodoh yang disajikan, takkan nak serious je memanjang. Tapi tu lah, filem2 tv3 tayangkan tak bawak banyak impak. Sampai gua tak ingat filem apa yang dia dah tayang. Haunted Mansion (2003), Underdog (2007), The Shaggy Dog (2006), Mr Bean's Holiday (2007) dan pastu gua dah tak ingat.

Tv3 nak tayang muvi apa pon suka hati dia la, gua tarak hal. Buat apa nak marah, bukannya salah pon. Tapi yang buat gua bengang ialah bila tv3 suka potong banyak scene dalam filem yang dia tayang tuh. Dah tayang cerita lawak, aksi, bukannya ada adegan cium2, bogel atau mencarut, nak potong buat apa??

Time slot 2 jam, filem dalam sejam setengah lebih kurang, ada 30 minit nak tayang iklan. Takkan la kena potong gak kot?? Bodoh+tamak haram jadah punya stesen tv. Ni dah jadi sejam filem sejam iklan dah. Tau la nak cari duit, tapi jangan la potong filem2 suka2 hati je. Duit cari la banyak mana pon, gua buleh jamin ngan nyawa gua takkan cukup punya. Potong pulak kat scene2 yang crucial, sampai penonton pon naik bingung, eh macam mana pulak jd macam ni, tadi macam lain.

Dek perangai kapitalis tv3, habis rosak filem dibuatnya. Penonton pon buleh hilang arah nak ikut balik jalan cerita. Ini buleh dikira sebagai insult terhadap pembikin muvi yang terbabit. Penat2 dia wat muvi, senang2 je stesen tv ni potong suka2 hati. Memang bangsat! Gua rasa mereka perlu buat 1 slot 5 jam khas untuk iklan je, hahaha. Letak la iklan apa pon kat situ, jangan kacau slot lain dah.

Kat tv2 gua tengok masalah macam ni tak berlaku. Gua akui memang ada scene yang dia potong, tapi scene2 tu adalah scene cium2, nampak tetek, adegan ranjang, dan mencarut. Tak mengganggu jalan cerita pon, penonton masih buleh paham apa yang berlaku, tak la jadi tak tentu arah macam tengok kat tv3.

Iklan masih ada tapi pada tahap minimum. Kalau takde iklan susah pulak nak gi kencing ke, nak buat susu anak ke. Gua dapat rasa yang tv2 ni sebuleh2 nya nak kurangkan potong filem yang orang penat2 buat ni. Jauh beza dengan stesen tv yang 1 lagi tuh, haih.

Lagi satu, bila tayang filem biar sampai habis. Credit pon kena tunjuk walaupon takde orang nak tengok. Jangan main potong je. Gua kadang2 tengok gak credit sampai habis (filem2 best sahaja). Semalam gua baru je nak enjoy tengok credit Mr. Bean's Holiday, skali tv3 kasi potong maa..aiyaaa, apa mau jadi la sama ini stesen.

Orang buat credit tu ada sebabnya, nak menghargai para crew dan pelakon yang terlibat dalam pembikinan filem. Apa lu ingat senang ke nak bikin filem?? Cuba kalau Melodi, tv3 sanggup potong credit Melodi? Sanggup potong credit untuk Mentor, Top Host, Juara Lagu? Sanggup?!!

Cerita Braveheart tu, gua usha sampai credit habis beb.. Bes gila babi cerita tuh sampai credit yang berdurasi 10 minit pon gua layan. Buleh je tv2 tayang, takde nak potong pon.

Kesimpulannya, gua buleh katakan tv2 jauh lebih bagus daripada tv3 dalam aspek filem. Secara analoginya gua buleh gambarkan yang tv3 ni macam baby dalam kandungan manakala tv2 macam seorang engineer yang dah kerja kat NASA selama 10 tahun. Gua harap tv3 baca entry gua nih (tinggi gila harapan gua,hahaha).

Monday, April 12, 2010

Daybreakers (2010)

Pengarah: Michael & Peter Spierig
Pelakon: Ethan Hawke, Willem Defoe, Claudia Karvan, Sam Neill
Genre: Vampire thriller + action + sci-fi
Durasi: 1 jam 38 minit

Dari zaman dulu sampai skang pembuat2 filem tak boring2 nak buat muvi pasal vampire. Berbagai2 tema untuk muvi vampire telah digunakan. Sebut saja, horror, thriller, action, comedy, romantic, sci-fi, suma orang dah wat. Kali ni gua nak review pasal muvi vampire di masa hadapan.

Sinopsisnya berbunyi: Pada tahun 2019, kebanyakan manusia telah bertukar menjadi vampire disebabkan wabak penyakit apa ntah. So, untuk terus hidup, mereka haruslah menghirup darah manusia. Kalau lama sangat tak santap darah manusia, vampire ni buleh jadi mutasi lalu menjelma kepada makhluk kelawar yang bukan2.

Walaupon menjadi vampire, mereka ni masih mengekalkan ketamadunan. Tak la barbarian sangat. Shopping complex, train station, airport, condo, suma ada macam tamadun manusia biasa. Tapi, bekalan darah manusia semakin kritikal. Manusia zaman tu semakin pupus dek si vampire ni asik buru je sebab nak darah. Macam manusia zaman skang asik dok cari petroleum, sama lah dengan vampire zaman tu cari manusia.

Dalam dok sibuk mencari bekalan darah manusia, satu kampeni ni cuba cipta blood substitude atau dengan bahasa melayu, darah pengganti. Macam darah artificial la lebih kurang. Project ni dibiayai oleh Charles Bromley (Sam Neill) dan diketuai oleh saintis vampire, Edward Dalton (Ethan Hawke). Tapi, bila wat ujian klinikal kat manusia, product mereka gagal sama skali.

Di kala masalah bekalan darah semakin memuncak, ada manusia, Audrey (Claudia Karvan) kontek Edward yang dia ada penawar untuk vampire kembali menjadi manusia. Edward berminat lalu Audrey pon tunjuk contoh vampire yang dah bertukar jadi manusia balik iaitu Elvis (Willem Defoe).

Edward bertekad nak guna penawar tu untuk menyembuhkan suma vampire tapi dihalang oleh kampeni nya. Sebab apa mereka halang kena la pi kat wayang tengok sendiri. Adakah Edward akan berjaya dalam misi dia?hehehe.. Persoalan mengapa muvi ni dinamakan Daybreakers akan terjawab kalau tengok sampai habis. *habis sinopsis*

Ini adalah muvi vampire yang tidak conventional. Tema dia mengenai kebuluran dan berlatarbelakangkan zaman masa depan memang jarang2 orang buat. Tapi element2 tulen vampire masih dikekalkan seperti imej vampire tak buleh nampak kat cermin, terbakar bila kena cahaya matahari, mati bila kena paku kat dada, tiada denyutan jantung & nadi, gigi taring yang menonjol, dan lain2.

Bukan macam muvi Twilight dan New Moon, vampire bila kena sinaran matahari, buleh pulak sparkling dan tak mati. Pastu buleh pulak hidup dengan jamah darah binatang. WTF?? Ini memang satu jenaka bodoh yang tak lawak langsung. Manusia dalam filem ni diterapkan sifat2 vampire seperti buleh menghilangkan diri bila kita alih pandangan kita walaupon sekejap. Ironic isn't it??

Lagi satu, kalau muvi vampire salu dipersembahkan dengan tone color gelap memanjang, muvi ni lain sket. Bila malam memang guna tone gelap kehijau-hijauan seperti The Matrix, tapi filem ni ada waktu siang. So, tak la gua boring sangat asik2 tengok tone gelap je.

Pasal jalan cerita, kebanyakannya gua dah buleh agak. So, kurang la sket thrillernya. Tapi scene2 ganas seperti putus tangan+kaki, putus kepala, darah memancut macam gunung berapi, perut terburai, badan terkoyak tetap ada dalam cerita ni. Walaupon banyak adegan2 jijik, gua masih buleh makan popcorn.

Gua buleh katakan yang muvi ni jenis plot-driven. Walaupon Ethan Hawke menjalankan tugas dengan baik dengan watak Edward, mungkin kerana screen play yang tidak descriptive menghadkan Ethan menjiwai watak ni secara keseluruhan.

Time gua tengok kat wayang Lembaga Penapisan Filem (LPF) tak potong pulak scene2 tersebut. Ayat2 mencarut gua buleh dengar dengan jelas walaupon ada yang potong sikit2. Ni yang wat gua suka,haha. Perempuan topless pon dia kasi tengok macam tu je, malas nak edit2 kot. Gua rasa LPF mungkin ada terbaca entry gua sablom nih.

Ingin gua tekankan kat sini bahawa muvi ni memang jauh dari title 'muvi terhebat sepanjang zaman' tapi ianya masih berbaloi untuk ditonton kat wayang.

nukmanometer: 78% (lebih kurang macam I Am Legend je cerita dia, ganti zombie tu ngan vampire)

Friday, April 9, 2010

Shutter Island (2010)

Pengarah: Martin Scorsese
Pelakon: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffallo, Ben Kingsley, Michelle Williams
Genre: Psychological thriller
Durasi: 2 jam 18 minit

Sudah sekian lama gua menunggu bila la Marty nak release masterpiece baru dia, akhirnya tahun 2010 ni kuar jugak. Filem terakhir Marty sablom ni ialah pada tahun 2006 iaitu The Departed yang telah memenangi Oscar Best Picture dan Best Director. 4 tahun menunggu baru nak kuar filem baru. Haih, nasib baik gua ada tahap kesabaran yang agak memberangsangkan.

Macam biasa, bila Marty wat filem, Leonardo DiCaprio mesti dapat jadi lead role punya (ni kali keempat). Sampai orang label Leo sebagai The New De Niro sebab asik wat filem dengan Marty je (Robert De Niro berlakon dalam 8 filem arahan Marty ).

Berbalik kepada filem, jalan cerita dia agak kompleks, so gua hanya bagi sinopsis ringkas je. Tak mau spoiler banyak2, tak jadi thriller la nanti. US Marshall, Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) dan Chuck Aule (Mark Ruffalo) diarahkan untuk pergi menyiasat kehilangan seorang penjenayah gila, Rachel Solando (Emily Mortimer) kat Shutter Island.

Shutter Island yang terletak kat Boston ni sebenarnya sebuah pulau hospital (macam The Rock, Alcatraz la pulak) untuk menempatkan penjenayah2 yang melakukan kesalahan berat tapi telah diisytiharkan gila. Dalam dok mencari penjenayah yang hilang nih, Teddy asik dok terbayang bini dia yang dah mati iaitu Delores (Michelle Williams).

Nak bagi cerita lagi kompleks, Teddy syak yang otai psychiatrist kat situ, Dr John Cawley (Ben Kingsley), ada konspirasi. Tapi dia tak sure la pulak konspirasi tu pasal apa. So, dia continue la penyiasatan sehinggalah berjaya merungkai kebenaran yang AMAT2 memeranjatkan.

Kepada sesapa yang baca description filem ni kat web2 lain yang melabelkan ia sebagai genre horror, ini adalah SALAH sama sekali. Tak horror langsung bagi gua, lebih kepada thriller. Psychological thriller untuk lebih specific. Ia diklasifikasikan sebegitu kerana filem ni banyak bermain dengan psychology manusia yang sangat2 kompleks. Budak2 memang tak akan paham cerita ni. Tapi kalau orang dewasa pon tak paham, banyakkan wat latihan minda. Haha..

Walaupon filem ni diadaptasi daripada novel (with the same name), credit harus tetap diberikan kepada Marty kerana banyak membuat homework pasal psychology manusia, keterperincian setting (tempat shooting), dan lain2 aspek yang membuatkan filem nih sedap dijamah oleh minda gua.

Gua pernah mengaji subjek Psychology daripada Dr. Alan Downe di sebuah universiti swasta semasa tahun akhir gua sebagai student. Walaupon tak begitu mendalam, hanya kat permukaan je, gua amat kagum kerana apa yang gua blajar dulu ada jugak disebutkan kat dalam filem nih. Tak sia2 usaha Dr. Alan mengajar gua dengan berbagai2 teknik experimentasi, hoho..

Satu perkara yang perlu anda ingat apabila menonton filem arahan Marty, anda hanya mempunyai kebarangkalian yang sangat kecil untuk predict jalan cerita nya. Lain la kalau lu da baca novel Shutter Island tuh (gua yakin pembaca blog ni tak mungkin akan baca novel seperti itu). Plot diolah dengan baik sekali, twist demi twist muncul menyebabkan penonton makin bingung dengan watak Teddy nih. Twist yang paling besar muncul di akhir cerita, jaga2!

Tapi gua nak ingatkan, ending dalam kebanyakan filem arahan Marty tak pernah mesra penonton. Penonton selalunya dipaksa berfikir dan interpret sendiri ending berdasarkan buah fikiran mereka sendiri. So, mat2 rempit dan awek2 mereka memang takkan tengok cerita ni kat wayang. Mungkin tak berapa nak box-office tapi itu bukanlah ukuran dalam menentukan kualiti sesebuah filem.

Ok, pasal barisan pelakon pulak, gua buleh katakan agak mantap. Leonardo DiCaprio, Sir Ben Kingsley dan Michelle Williams memang antara pelakon2 A-list. Terutamanya Leonardo, bukan senang untuk membawak watak Teddy Daniels yang kompleks nih. Dalam satu temu ramah dia mengakui yang watak ni adalah yang paling susah dia pernah bawak. Tapi ini bukanlah kali pertama dia bawak watak seperti itu. Dalam The Aviator (2004), watak Howard Hughes yang dia bawak ada jugak sedikit element yang macam filem ni.

Kalau tak silap cerita ni dah masuk kat pawagam Malaysia. Gua syorkan para pembaca untuk menikmati filem ni di pawagam berhampiran. Pastikan anda membawa orang yang betul untuk menonton bersama, kalau tak pedih la telinga anda mendengar rungutan yang cerita ni takde pon bangunan letup2, scene kereta kejar-mengejar dalam pekan, aksi martial art yang tak masuk akal dan lain2 aspek.

nukmanometer: 91% (tak percaya?? sila tengok dulu, then comment)