Monday, May 16, 2011

500 Days of Summer (2009)

Pengarah: Marc Webb
Pelakon: Joseph Gordon-Levitt (JGL), Zooey Deschanel
Genre: Kisah cinta yang ikhlas tapi sangat kejam!
Durasi: 1 jam 35 minit

Gua baru selesai membedal pengat pisang panas buatan tangan Opah gua, now let's get into business. Sablom ni gua ulas pasal muvi yang Zooey Deschanel berlakon, entry kali ni pon gua nak ulas pasal muvi yang dia berlakon jugak. Lu tak puas hati ke apa ke gua tak peduli. Tu lu punya pasal. (Gila apa tak puas hati? Zooey hot kooottt~~~)

Gua tengok balik entry2 before this, baru 1 je genre romantic comedy (Yes Man), so gua kena start cari benih2 ngan baja buat taman dalam hati. This is one of the way.

I watched this movie back in 2009. That was during my final year in university. Gua hanya mampu usha skali je muvi ni, tak mampu nak tengok banyak2 kali walaupon my crush Zooey Deschanel was there. Well, I think it's not just me, most of the guys will never watch this movie again. Stay with me and I'll show you why.

Sinopsis muvi ni simple. A boy meets a girl. The boy loses the girl. The boy couldn't cope it positively at first. The boy meets another girl. End of story. Okay, that was simplified version. It may be sound like typical romantic movie but believe me, it ain't!!

The simplified version is not helping? I think I have to elaborate the plot a little bit. Give you the clearer picture. Orait, here we go. Somewhere in the beginning of the movie, ada sorang narrator quote ayat nih, "this is a story when a boy meets girl. The boy, Tom Hansen, grew up believing that he never truly be happy until the day he met the one. The girl, Summer Finn did not share this belief. You should know upfront, this is not a love story".

Narrator bagi peringatan that this movie is not a love story, it is a story about love. Bukan cerita cinta typical, but a documentary about love based on these two people. Tom Hansen (JGL) merupakan seorang graduate dalam bidang architecture tapi bekerja kat sebuah kampeni kad ucapan sebagai penulis. Memang lari bidang habis la (macam gua jugak, haha). Pada suatu hari ada sorang pekerja baru masuk, nama dia Summer Finn (Zooey Deschanel). Summer ni cute dan hot, seorang jejaka biasa seperti Tom hanya mampu mengidam je.

Dipendekkan cerita, Tom dan Summer menjadi rapat selepas karaoke party anjuran opis tempat mereka bekerja. You guys should watch how they got closer. The party night scene, the elevator scene and the photocopy machine scene. Pretty adorable.

When they finally got closer, Summer made it very clear that she's not looking for a relationship. She did not believe in something called 'love'. Tom, however, thought that he finally met the one. He thought, after some time, Summer will eventually falls in love with him. After agreeing the terms, they got into a so called 'open relationship'. Scene2 lepas tu memang bahagia tok sah cakap la, gua tengok pon jeles. Scene kedai perabot, scene beli piring hitam, scene jerit 'penis' dalam taman, scene usha bangunan LA, scene lukis bangunan atas lengan memang terbaik! JGL has worked with my top 2 crush (Deschanel & Cotillard), he is a one lucky bastard!

Langit tak selalunya cerah. Term ni omputih pon tau. Hubungan Tom dan Summer da mula goyah. Biasa la, relationship tak dibina atas dasar yang kukuh dan padu, camni la jadinya. Tom kena dump dengan Summer di satu restoran (ada dalam trailer kat bawah ni) just like that. Itu sebab gua cakap muvi ni kejam. "I think we should stop seeing each other," imagine someone you really love suddenly says that to you with no further explanation and she fucking means it. It's like being punched in the face by Muhammad Ali for 14 rounds. Even forever-alone guy like me knows how it's feel, don't pretend that you don't.

Tom did not cope with the break-up so well (who does?). To him, it's like the end of the world. He only cares for Summer and Summer only. Nothing else matters. Now's that Summer's gone, Tom pon hilang punca. Summer quits the company. Prestasi kerja Tom turun mendadak. There's a melt-down scene in the office that you guys should take note. It's during a meeting if I'm not mistaken. It's really ironic someone who works in GREETING cards company posses a very negative attitude like Tom (after the break-up of course).

Despite all the negative things that Tom did after the break-up, I think it's pretty normal. By right Tom should not felt that way because Summer already warned him that she's not in love with him. Tapi apakan daya, Summer layan Tom macam orang bercinta. Tiba2 nak je chalo, memang culture shock la mamat tuh. Gua petik quote dari muvi Shawshank Redemption (1994), "hope is a dangerous thing, hope can drive a man insane." Situasi Tom lebih kurang macam tu lah.

Entah macam mana, selepas dibasuh oleh adiknya, Tom dapat semangat baru. Nope, he didn't move on. Tom nak tekel balik Summer. "Dia dump gua, gua tak pedulik, yang penting gua nak dia balik!" itu dia semangat Tom. Kali ni gua nak petik lagi skali quote dari muvi Shawshank Redemption (1994), "hope is a good thing, maybe the best of things, and no good thing ever dies." Mungkin Tom tengok kot muvi tuh, terus dia jadi semangat.

Lagi skali gua nak tekankan, ini bukan kisah cinta yang Hollywood typically buat. Ini documentary cinta. Apa yang penonton expect memang tak akan dapat kat sini. Yup, Tom tak berjaya gak tekel Summer. Pastu apa jadi?? Tom moved on, tukar kerja baru, jadi architect pulak. Selaras dengan dia punya degree. Dia jumpak gadis bernama Autumn time nak interview kerja baru, he made a move. Dapat minum2 lepas interview pon jadi lah, hehe. And the story goes on. 500 Days of Autumn lak kot. But one thing for sure, there's light at the end of the tunnel. Remember that.

Mesej yang nak disampaikan memang gua dapat baca. Tapi cara mesej tu disampaikan agak kejam. Walaupon Zooey Deschanel tu gua punya crush, gua sebenarnya agak bengang tengok dia dump Tom (sori, part ini gua memang emo, haha). Dan gua kesian kat Tom jadi gila sorang2. Gaya penulisan gua ni memang tak dapat menggambarkan betapa peritnya Tom, lu kena tengok sendiri muvi nih!! This kind of situation is happening all over the world as we speak.

Cukup gua cerita sinopsis (panjang gila), gua nak masuk part plot pulak. Plot diolah tak seperti muvi2 lain. Kalu typical romantic muvi, 1st half of the movie suma benda2 baik, harmony, peaceful and romantic, 2nd half baru conflicts start. Tapi muvi ni lain sket. Plot dia tak disusun secara linear. Marc Webb susun macam dalam cerita Memento (2000), Pulp Fiction (1994), dan The Prestige (2006). Agak celaru tapi sangat berkesan. Mula2 tunjuk part break-up, pastu tayang part tengah bercintan2 plak, pastu tunjuk conflict lak and it goes on like that. Experimental, that's all I can say.

Dari sudut cinematography, muvi ni memang superb. Tambah2 masa scene lepak2 tengok LA punya architecture. Gua pon dapat merasai keindahan bandar urban seperti LA (KL lagi urban, gua tak bley blah kalau terlampau urban). Lagi satu gua suka ialah color tone. Color tone dia ikut scene dan mood. Kalu mood break-up tone dia macam gelap sket. Masa scene flirting dalam opis, tone ubah jadi kaler macam mentol (fak, gua tak reti nak explain).

Pasal lakonan, gua rasa chemistry antara JGL dan Zooey adalah pada tahap tertinggi. Physically and emotionally perfect for each other. JGL tak nampak superstar sangat, sesuai dengan dia punya character. Kalu Marc Webb amik Leonardo DiCaprio jadi watak Tom, memang out la cerita nih. Terlampau hensem untuk orang biasa, haha.

Secara keseluruhannya, tidak keterlaluan untuk gua katakan yang muvi ini merupakan antara muvi romantic yang paling best for previous decade. Sebaris dengan Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) dan Once (2007). Satu cerita yang sangat ikhlas tapi kejam. Remember, world is not an ideal place to live. I strongly recommend you guys to watch the movie, but bukan semua orang buleh enjoy muvi nih.

ACHTUNG!
You do not want to see this movie if you are:
  1. recently dumped
  2. lonely
  3. single and hopeless
nukmanometer: 97% (penat gua korek balik memori, 2 tahun lps tengok)


2 xpuashati:

taufiq said...

bro...very nice comment...salut lu..hahaha...

meen said...

leh kata aku termasuk dalam golongan warning ko ni.
haha!
xpe bro, layan~