Friday, August 19, 2011

Kalau Depa Direct, Gua Mesti Tengok Part I

It's been a while since my last entry. About 3 months. Bukan gua takmau tulis, let's just say I lost my motivation in writing within that period (babi, poyo gila ayat nih!). Okay, cukup la mengarut sket2, let's got straight to business.

Kalu tengok tajuk entry gua kali nih, lu olang mesti dah paham kan apa yang gua nak bagitau. Entry ni pasal film director yang bila depa buat muvi, gua mesti tengok tak kira la muvi jenis apa pon. Horror ke, action ke, parody ke, thriller ke, cowboy ke, animasi ke, porno ke (ada ke?), gua misti berusaha jugak nak tengok.

Tapi sablom proceed membaca artikel ini, biaq gua nak ingatkan semua orang. Ini bukanlah ranking top director atau segala jadah yang sama waktu dengannya. Ini hanyalah list pengarah kegemaran gua yang kalu depa kuar muvi baru, gua mesti mau tengok punya.

1. Martin Scorsese
Ni gambaq masa muda2

What's in his movies that makes me a die-hard follower? Well, it takes a book if I want to explain in details why I love his movies. So gua tulis sket2 je la ye. Gua suka muvi dia pasai muvi dia sangat ilmiah, unpredictable, intense, ending yang macam celaka, sangat ikhlas, wide range of genres, unconventional and mempunyai meticulous setting.

Semua muvi yang Marty ni buat adalah sangat ilmiah. Bukan sekadar hiburan atau alat mencari duit semata-mata seperti Professor You Know Who, Ahmad Idham dan David Teo. For example, if you look at Taxi Driver (1976), it was the first film that incorporated post-Vietnam War depression. Bukan time perang je askar stress, lepas perang lagi stress sebab tak buleh bunuh orang dah (ok, tu over). Dan tak melampau jika gua katakan filem itu buleh dijadikan rujukan kepada para psychiatrist/shrink muda untuk tujuan pembelajaran.

"Butuh la lu Nukman! Ilmiah sangat nih, camna nak terhibur??" Well, it depends on how far you're willing extent your entertainment definition. Bagi gua, if you want to entertain me, gimme something that I don't know. And Marty gave me that. Itu definisi hiburan bagi gua. Kalu nak tengok bangunan letup2, kereta drift sana-sini pastu tukar jadi robot, pontianak jambu, atau serigala jadian taff, jangan tengok filem2 Marty. Memang takdak! Itu bukan jenis hiburan yang dia tawarkan. Lagi satu, ending dia kebanyakan muvi dia memang celaka. Kita kena interpret sendiri. Baru la bila kuar wayang, pikiran kita masih ada kat muvi dia, mencari jawapan.

Filem dia sangat ikhlas. Sebut camni ja mana la orang nak paham kan, haha. Gua bagi contoh, Goodfellas (1990), muvi ni pasal kisah sebenar sorang mafia yang bernama Henry Hill. Segala benda jahat yang Henry ni buat Marty letak dalam muvi. Bunuh orang, hisap dadah, rompak dan segala jadah jenayah la, semua dia tunjuk tanpa tapisan. Macam mana depa tanam mayat, macam mana depa peras ugut, macam mana nak rasuah, dah macam muvi "Cara-cara berjenayah" dah. And yet, the real Henry Hill is still alive. Marty peduli apa Henry ni kisah ke tak dia tunjuk jenayah lampaunya, janji dia tunjuk kat audience apa yang sebenarnya jadi, no need to hold back.

And come this part, the setting. Setting untuk filem2 Marty adalah sangat detail. Dari baju, kereta, bangunan, rokok, talipon, pisau butter, stokin, kipas siling, sumanya diambil kira. Gua sebagai orang lama, memang suka tengok cerita Marty tahun 70-an dan 80-an. Gua suka tengok macam mana New York zaman tuh. Gua dapat appreciate betapa stylo nya orang2 zaman dulu melalui filem2 Marty.

Tahun ni kalu tak silap filem baru Mary yang bernama Hugo Cabaret will be released on November. Cerita pasal pengembaraan budak2, macam Narnia kot. Tak pernah2 dia buat cerita style ni, out of the blue, walaa. Sablom ni kebanyakan muvi dia ada kena mengena dengan mob, so muvi Hugo ni membuatkan gua jadi lebih sceptic. Tapi, walau apa pon jadi, gua akan tetap usha.

Ni gambaq skang

Fak, gua rasa tak cukup lagi la explanation.

2. Christopher Nolan

Gua bukan abang Kevin Nolan ye

Dikalangan pengarah2 muda, mamat ni adalah antara yang paling berjaya. Lu tak penah tengok The Dark Knight (2008)? Lu tak penah tengok Inception (2010)? Lu gila ka apa?

Christopher Nolan bagi gua, adalah the master of twist. Bukan kaki putar belit macam Malaysian politician ya, tapi kaki putar belit plot. Gua start kenal mamat nih bila usha Memento (2000), cerita yang start dengan ending, tamat dengan intro. Dan twist dia ada dekat intro, memang holyfuck la time tuh. It's not easy to make unconventional movie with a plot like that. Somebody has to test his IQ, I think he can outdo Einstein.

His latest movie, Inception, was a big hit. Not only to audience, but to the critics as well. Gua dah review pasal Inception dan malas nak tulis kat sini. Skang kita perlu tengok ke depan, tahun depan. The Dark Knight Rises bakal ditayang di pawagan musim panas depan. Tapi tahun ni gua dah excited.

Walaubagaimanapun, untuk betol2 mencapai orgasm tengok muvi Nolan, kita tak buleh tengok muvi dia yang blockbuster. Kena tengok muvi2 dia yang kecik sebab dia ada full-control untuk muvi2 sebegitu. I'm looking forward for him to make another small but a mindfucking movie. I need another Memento!!

Okay, gua nak pi siap2 bukak posa.. nanti2 ah gua sambung list nih.

to be continued in Part II............

2 xpuashati:

mynameis said...

steven spielberg?

Diya said...

knp eh demotivated to write..as for me tak dak apa nk ditulis sbb bisnes kek benti pasal demotivated nk buat kek.eh tersame plak kui3